Waarom altijd die eeuwige korte broek en kniekousjes?

Het achtdaagse bezoek van de Britse prins William en Kate aan Canada is achter de rug. Het prinselijke paar stapte gisteren het vliegtuig op met hun kinderen George (3) en Charlotte (17 maanden) richting Groot-Brittannië, en zwaaide de Canadezen uit. Maar is het u ook opgevallen dat de kleine George alweer kniekousen droeg en die eeuwige korte broek? Hoe komt dat toch? En zijn de kleren die het prinsje nu draagt hip of gewoon oubollig?
PA Wire/Press Association Images
Het gezin zwaait de Canadezen hartelijk uit.

De trip naar Canada was een grote pr-stunt om de harten van de Canadezen te winnen. Het land is erg verdeeld als het over royals gaat, zeker het Franstalige Québec. Voor het eerst gingen beide kinderen van William mee, een geslaagd charme-offensief want de pers smulde van de schattige foto's van een bellen blazende George en een Charlotte die zich prompt op een schoothondje neerzette. 

Maar wat méér opviel: George had telkens een korte broek aan met omhooggetrokken kousjes. Absoluut niet de eerste keer. Op álle foto's duikt het prinsje op in een (kleurrijke) short. Of het nu om een trip naar Canada gaat, of om het jaarlijkse evenement Trooping the Colour of een bezoekje aan zijn pasgeboren zus in het Saint Mary-ziekenhuis (zie foto's), winter of zomer... het maakt niet uit. Hoe komt dat toch?

AFP or licensors
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"In het verlengde van schooluniform"

Het heeft alvast niets met protocol of etiquette te maken, verklapt journaliste en goede manieren-kenner Brigitte Balfoort ons. "Het past gewoon in het prinselijke plaatsje", zegt ze.

"Het heeft te maken met wat men verwacht van een prinsje of prinsesje. Het past in de aloude Britse traditie. Alles is zéér uitgekiend, naar het complementaire toe met de kleding van de ouders." Balfoort haalt ook de scène aan toen prins George mocht opblijven om president Obama in zijn badjas de hand te schudden (foto). "Ik denk niet dat hij altijd in badjas door Kensington Palace loopt."

De korte broekjes liggen volgens Lia van Bekhoven, correspondente in Londen, dan weer in het verlengde van wat George draagt op privéschool. "Schooluniformen op privé- of kostscholen zijn in Groot-Brittannië een traditie. Daar horen die shorts en kniekousen bij."

Oubollig of hip?

Prins George heeft ook telkens deftige pakjes aan met hier en daar een kinderlijk motief of keurige kraag. "Hij is chique gekleed en lijkt weggeplukt uit de jaren 50", voegt correspondente Van Bekhoven daar aan toe. "De Britten die ik ken, vinden het gewoon absurd. Ik begrijp ook niet waarom William en Kate dit doen. Vooral Kate dan, want zij is een burgermeisje en is vast andere dingen gewoon. Zij gaat zelf wél modieus gekleed."

Hoe het ook zij: de dure kleren die George of Charlotte dragen, raken altijd in een mum van tijd uitverkocht. Britse bladen publiceren maar al te graag de merken of verwijzen naar goedkope namaak.

"Nee, geen mini-kostuum"

De Britse ontwerpster Rachel Riley, bekend om haar designer kledij voor kinderen, spreekt in de Telegraph eerder van "tijdloze kledij" en "traditionele kleren voor een traditioneel gezin". "Een korte broek blijft relevant. Kleine kinderen droegen vroeger ook altijd korte broeken."

Ze wijst erop dat de gelegenheden waarop George die kleren draagt officieel zijn, zoals op de foto van de Queen met haar (achter)kleinkinderen ter gelegenheid van haar 90e verjaardag. George draagt daar als enige een korte broek.

"Een short is geschikt voor zijn leeftijd. Nee, hij zal geen mini-kostuum aantrekken", besluit Riley.

2016 ANNIE LIEBOVITZ

Meest gelezen