3.150 banen en helft van kantoren bedreigd bij ING

Bij bank en verzekeraar ING zijn 3.150 banen bedreigd in ons land tegen het jaar 2021, wereldwijd gaat het om 7.000 plaatsen. De helft van de jobs zou verdwijnen via naakte ontslagen. Zowat de helft van de kantoren moet de deuren sluiten. De herstructurering zou de bank 900 miljoen aan besparingen opleveren. Geld dat ING wil investeren in de digitale transformatie.

Om 7 uur vanmorgen was er een bijzondere ondernemingsraad bij ING. Al vrij snel meldde een vakbondsbron dat 3.158 van de 8.500 banen bedreigd waren. Wat later kwam er bevestiging van de directie via een persbericht: binnen de ING-groep gaan wereldwijd zo'n 7.000 banen op de schop tegen 2021.

België wordt het hardst getroffen: in ons land wil ING 3.500 voltijdse equivalenten laten verdwijnen. In Nederland gaat het om 2.300 FTE's. Dit jaar zijn in ons land al 350 werknemers natuurlijk afgevloeid bij ING, waardoor tussen nu en 2021 uiteindelijk nog zo'n 3.150 plaatsen zullen verdwijnen. 

De helft van de jobs zou verdwijnen door naakte ontslagen, de andere helft door natuurlijke afvloeiingen. CEO Rik Vandenberghe spreekt van "het ontslag van maximaal 1.700 werknemers".

ING wil met de operatie 900 miljoen euro besparen.

ING snijdt fors in kantorenbestand

ING is van plan om vooral in de kantoren te snijden. Van de 1.250 kantoren blijven er maar 650 over. Het gaat zowel om kantoren van ING als van Record.

Veel kantoren zullen daarnaast ook verzelfstandigen. Die jobs verdwijnen niet allemaal, maar de mensen zullen niet meer op de loonlijst van ING België staan en dat kan qua loonsvoorwaarden een verschil maken.

ING België gaat daarnaast ook fuseren met dochter Record Bank. Daardoor gaat de naam Record Bank op termijn verdwijnen; Record heeft zo'n 500 zelfstandige kantoren in ons land. "Door die inschuifoperatie kan ING nog evenveel aanwezig blijven in het straatbeeld met minder kantoren", aldus Steven Rombaut.

800 miljoen euro voor "Digital first"

De herstructureringen bij ING hebben meerdere oorzaken. Door de extreem lage rente staan de winstmodellen van banken en verzekeraars onder druk.

Ook de toenemende digitalisering speelt een belangrijke rol. ING wil van haar banken "digital first"- banken maken, en gaat daarom 800 miljoen euro investeren in een digitale transformatie. Steeds meer klanten bankieren via de smartphone of de computer (en steeds minder via het klassieke bankkantoor) "Maar dat is nog maar het begin. Banken zijn volop aan het investeren in de big data, waarbij ze ons aankoopgedrag analyseren en op basis daarvan bankproducten aanbieden", zegt Steven Rombaut. "De grote baas van de moedergroep ING wil daar een speerpunt van maken."

Ook de stijgende kosten door de strenge regelgeving zijn een factor. Toch gaat het niet slecht met ING, integendeel. In 2015 maakte ING België nog 956 miljoen euro winst, net iets minder dan het recordbedrag van 2014. Bovendien vloeide er de afgelopen tien jaar 7,2 miljard euro dividend van België naar het Nederlandse moederbedrijf, berekende de krant l'Echo.