"Als maatschappij niet voorbereid op deze technologische revolutie"

We zijn als maatschappij niet voorbereid op de technologische revolutie die momenteel aan de gang is. Dat besluit econoom Geert Noels in "Van Gils & Gasten" na de commotie rond de forse herstructurering bij bank ING. "Ik vrees dat dit een kettingreactie zal veroorzaken."

Neen, banken doen dit niet voor hun plezier. Het is de reactie van Noels aan het einde van de dag waarop het personeel van ING te horen kreeg dat de bank het tegen 2021 met 3.150 jobs en zo'n 600 kantoren minder wil doen. "Maar ze moeten zich wel aanpassen aan de technologie, anders worden ze voorbijgestoken."

"Er zijn genoeg sectoren waarin je merkt dat technologie heel wat problemen heeft veroorzaakt voor zij die te lang hebben gewacht", concludeert Noels. Hij verwijst onder meer naar de media en de detailhandel. "De banken die snel gaan, hebben nog een kans om in de technologische revolutie een stuk mee te kunnen gaan. Zij die te lang wachten, zijn de dinosaurussen en zullen verdwijnen. Ik vrees dat dit een kettingreactie zal veroorzaken."

Want het is duidelijk: op termijn zal zowat elke job geautomatiseerd kunnen worden. "Als je ziet dat je zonder chauffeur een taxi of een vrachtwagen kan besturen, dan is de omvang niet te onderschatten", zo klinkt het. In het verleden zijn er ook al omschakelingen geweest, denk maar aan de industriële revolutie, maar dit is toch anders. "Het verschil is dat het nu veel sneller gaat. Vroeger duurde een transformatie ongeveer een generatie en kon je je daar als maatschappij op voorbereiden, onder meer in onderwijs. Nu zijn we er als maatschappij niet op voorbereid."

Noels kijkt dan ook in de richting van de overheid, een van de sectoren die volgens hem weigert zich aan te passen. "Mochten we in België technologie buiten kunnen houden, dan zou men dat doen. Maar dat is een wedstrijd die je niet kan winnen. We moeten het trachten te omarmen. Maar ook in Nederland heeft men moeite om de transformatie goed op te vangen. Het verdwijnen van de middenklasse is daar ook een groot probleem. Je krijgt een tweedeling binnen de maatschappij: zij die meekunnen en zij die minder goed geschoold zijn."

Bekijk het volledige gesprek