"Elena Ferrante is een vertaalster uit Rome"

Miljoenen romans heeft ze verkocht, maar haar identiteit wist ze angstvallig verborgen te houden. Tot nu, zo lijkt het wel. Want een Italiaanse journalist beweert te weten wie Elena Ferrante is, de schrijfster van de succesvolle cyclus "Napolitaanse romans".

Volgens Claudio Gatti, journalist bij de zakenkrant Il Sole 24 Ore, is Elena Ferrante eigenlijk een vertaalster uit Rome. Hoe is hij dat te weten gekomen? Niet door haar romans uit te spitten of op de loer te liggen bij uitgeverij Edizioni E/O. Wel door "achter het geld aan te gaan", zeg maar zich toe te spitsen op de financiële kant van de zaak.

"Follow the money" ofte "geld laat een spoor na", dat is de logica die Gatti volgde. Hij trok de inkomsten na van de uitgever, en merkte dat de geldstroom leidde naar een vertaalster die in 1953 geboren werd in Rome.

Dat laatste lijkt op het eerste gezicht trouwens een beetje verwonderlijk, want sommige romans van Elena Ferrante spelen zich af in de volkswijken van Napels, zodat hier en daar zelfs al was geopperd dat niemand minder dan Sophia Loren achter het pseudoniem schuilging.

Hoe het ook zij: Gatti stelde vast dat de inkomsten van Edizioni E/O met 65 procent stegen in 2014 -het jaar waarin de Engelse vertalingen van Ferrantes boeken uitgroeiden tot bestsellers- en met 150 procent in 2015. Bij de vertaalster werden gelijkaardige stijgingen van het inkomen vastgesteld.

"Elena Ferrante is ons niets verschuldigd"

Gatti mag dan wel iets op het spoor zijn gekomen dat veel boekenliefhebbers zich al jarenlang afvragen, toch wordt hij onder vuur genomen. Critici vinden zijn aanpak ongehoord en zien in zijn onderzoeksmethode een schending van de privacy. "Walgelijke journalistiek", vindt de uitgever van Ferrante.

De journalist ziet er geen graten in. "Er worden miljoenen van haar boeken verkocht. Ik denk dat de lezers het recht hebben om iets te weten over de persoon die het werk creëerde."

"Wie geeft er ook maar een moer om te weten wie Elena Ferrante is?", klinkt een verontwaardigde kritiek in The Guardian. "Ze heeft ervoor gekozen om anoniem te blijven. Niet alleen omdat ze uit de schijnwerpers wil blijven, ook omdat ze van oordeel is dat een boek op zichzelf kan staan en zijn auteur niet meer nodig heeft. Dat ze niet wil dat we haar kennen, is haar volste recht. Ze is ons niets verschuldigd. Een journalist die geen flauw benul heeft van literatuur, had het recht niet om haar te ontmaskeren."

Elena Ferrante is de bestsellerauteur van o.a. "Dagen van verlating", "De verborgen dochter" en "De geniale vriendin"; Vooral haar "Napolitaanse romans" hebben haar beroemd gemaakt in Italië en ver daarbuiten. Dit jaar zette het magazine Time haar in een lijst met de meest invloedrijke personen van 2016.