"Hadden de bui voelen hangen, maar dit is dramatisch"

Het personeel en de vakbonden bij bank-verzekeraar ING reageren zwaar aangeslagen op het aangekondigde banenverlies. "Er dreigen 1.700 naakte ontslagen. Wij zijn emotioneel aangeslagen dat het performante ING op deze manier een sociaal bloedbad aanricht", aldus Herman Vanderhaegen (ACV) in "De ochtend".

"Dit zijn dramatische feiten waar we brutaal mee zijn geconfronteerd", vertelde een zwaar aangeslagen Vanderhaegen vanmorgen op Radio 1. "We wisten dat er een reorganisatie op komst was, maar dit blijft enorm hard te verwerken."

"Het nieuws is hard binnengekomen", aldus Vanderhaegen. "De mensen zijn aangeslagen en verbouwereerd. Ze weten dat hun bedrijf niet aan de rand van de afgrond staat. ING België heeft de laatste 5 jaar meer dan 7 miljard euro uitgekeerd aan zijn aandeelhouders en nu komt dit verdict. Dit is enorm hard te verwerken."

De andere vakbonden reageren eveneens verbijsterd op het nieuws. "Wij hadden een slechte afloop verwacht, maar dit is buiten alle proporties. Er verdwijnen 7.000 van de 52.000 banen wereldwijd, maar het grootste bloedbad is toch bij ons. Voor mij is dit ongezien", aldus Pia Desmet van de socialistische bediendevakbond BBTK.

Maarten Dedeyne van de liberale vakbond noemt de aangekondigde 50 procent naakte ontslagen "gigantisch". "Men heeft altijd oog gehad voor natuurlijke afvloeiingen en dat wordt nu compleet opzijgezet. Wij moeten onze inspanningen erop richten om de naakte ontslagen tot een minimum te beperken."

"Tijd voor debat over arbeidsherverdeling"

"Het dossier van ING is zo dramatisch dat het misschien tijd wordt om na te denken over andere alternatieven", oppert Vanderhaegen (ACV). "Waarom kunnen we niet praten over arbeidsduurvermindering om jobs te behouden?"

"ING heeft het imago van een hip, modern bedrijf. Daar blijft vandaag niets van over", besluit Vanderhaegen. "Als mensen vandaag de behoefte hebben om hun kantoor dicht te houden en een symbolische actie te houden, dan krijgen zij 100 procent de steun van onze vakbond." Naar aanleiding van de ontslagen startte het ACV ook een campagne, "ING, shame on you".