Afwezige De Crem onder vuur voor opleiding in VS

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) is op dit moment bezig aan een zes weken durende opleiding aan de Harvard Business School in de Verenigde Staten. Oppositiepartij Groen vindt het niet kunnen dat De Crem nog tot eind oktober niet in het land is. “Op deze manier maakt hij zichzelf overbodig”, klaagt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in Het Laatste Nieuws.

Sinds hij staatssecretaris voor Buitenlandse Handel is, is Pieter De Crem niet het meest zichtbare lid van de federale regering. Voor zijn functie zit hij vaak in het buitenland en op dit moment zit hij zes weken in de VS om een opleiding te volgen aan de Harvard Business School.

De Crem doet dat in het kader van zijn taak als staatssecretaris, benadrukt zijn kabinet. Daar wijst men er ook op dat De Crem de opleiding -die 80.000 dollar kost- zelf betaalt en zowel premier Michel, CD&V-vicepremier Kris Peeters als partijvoorzitter Wouter Beke op de hoogte heeft gebracht.

"Tijdens zijn vakantie"

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt vindt het verbijsterend dat de staatssecretaris in het begin van het parlementaire jaar afwezig is en dat hij hierdoor bijvoorbeeld de koninklijke missie naar Japan zal missen. “Het parlementaire jaar wordt pas op 15 september afgetrapt”, klaagt De Vriendt, “is het te veel gevraagd om dan op post te zijn? De Crem kan studeren zoveel hij wil, maar dan wel tijdens zijn vakantie”.

“Onze ondernemers verdienen een staatssecretaris die toegewijd is, geen parttime regeringslid”, klinkt de kritiek nog. “Op deze manier maakt hij zichzelf overbodig.” De Vriendt heeft aangekondigd dat hij de premier zal ondervragen over de kwestie.

Meest gelezen