Artsen zonder Grenzen voert actie tegen aanvallen op ziekenhuizen

In de Brusselse gemeente Elsene heeft Artsen Zonder Grenzen actie gevoerd tegen de aanhoudende aanvallen op ziekenhuizen in oorlogsgebied. Precies een jaar geleden vielen er 42 doden bij een Amerikaans bombardement op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz.

Op het Heilig-Kruisplein, vlakbij Flagey, waren om 17.00 uur 77 mensen samengekomen. Ze hadden een blad papier bij met daarop de boodschap "Not a target" ("geen doelwit"). De actievoerders staan symbool voor de 77 aanvallen tegen ziekenhuizen, die de afgelopen 12 maanden in vooral Syrië, Jemen en Afghanistan hebben plaatsgevonden.

 

Artsen zonder Grenzen eist nu dat er werk wordt gemaakt van de effectieve naleving van resolutie 2286, die in mei door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen. In die tekst staat dat medische instellingen en medisch personeel in oorlogsgebieden absolute bescherming moeten genieten.

"Rusland en andere landen van de VN-Veiligheidsraad moeten de resolutie respecteren en een einde maken aan de complete minachting voor de menselijkheid, die vandaag in Aleppo plaatsvindt", zegt Artsen zonder Grenzen.