Britse regering gaat de begrotingsteugels vieren

De Britse regering stelt het voor 2020 geplande begrotingsevenwicht uit en gaat meer inzetten op investeringen in sociale woningbouw en mobiliteit. Dat heeft minister van Financiën Philip Hammond aangekondigd op het congres van de Conservatieve Partij in Birmingham.

Hammond volgt met ander woorden de koers niet langer die was uitgezet door zijn voorganger en partijgenoot George Osborne. Die voerde een streng besparingsbeleid om tegen 2020 een begroting in evenwicht te bereiken. 

Volgens Hammond dreigt er turbulentie en heeft het vertrouwen van de zakenwereld nood aan een boost. Hij erkent dat het begrotingstekort nog altijd te groot is, maar zegt dat dit ten gepaste tijde zal worden aangepakt.

"Als de tijden veranderen, moeten ook wij veranderen van aanpakk", aldus Hammond. "De Britten hebben voor ons gekozen opdat we de begrotingsdiscipline zouden herstellen. We zullen dat ook doen, maar dat moet pragmatisch gebeuren, zeker in tijden waarin de omstandigheden zijn veranderd."

De koerswijziging van Hammond heeft alles te maken met de brexit die er de komende jaren zit aan te komen. Vandaag nog raakte bekend dat de koers van het Britse pond op het laagste niveau in drie jaar staat tegenover de euro. Daarom gaat Londen een kleine 2 miljard euro extra lenen voor de bouw van sociale woningen. "Wonen betaalbaar maken is vitaal voor de heropleving van het land", zegt hij.