Crombez: "Werken aan een ander bankenlandschap"

Na het banenverlies bij ING heeft SP.A-voorzitter John Crombez het gehad met rapporten over rendementen bij de banken. Tijdens een bits debat in Terzake met Michel Vermaerke van Febelfin pleit hij voor banken die hier verankerd zijn.

"Alles verandert blijkbaar, maar het enige dat niet verandert is dat het geld op het einde van de dag naar de aandeelhouders moet gaan", aldus een duidelijk geïrriteerde John Crombez. "In het geval van ING is dat zeven miljard."

In verband met de herstructurering bij ING verwijst Michel Vermaerke naar de digitalisering in het bankenwezen, maar Crombez is allerminst onder de indruk van die uitleg. "Al die foefjes altijd. Het is al meer dan tien jaar gedigitaliseerd. Al sinds 2014 is er een nieuwe wet op de risico's. Zolang er genoeg geld werd gemaakt door de Belgen die moesten betalen aan de banken, vorig jaar 10 procent rendabiliteit, was er niets aan de hand. En nu gaan ze mensen afdanken."

Vermaerke stipt ook nog aan dat de banken te hoge lasten moeten betalen. "De bancaire lasten ondergraven het verhaal", zegt hij.

Voor Crombez is de maat vol. "Als dit de bankensector is, met dit engagement naar een bevolking die ze heeft gered, dan moet je de bankensector hertekenen. En zorgen dat de mensen die erin aan het werk zijn aan het werk kunnen blijven." Volgens de SP.A-voorzitter moeten banken meer in België zijn verankerd.

"Zelfs de Europese bankenautoriteit zegt dat banken een rendement moeten halen van ongeveer 10 procent van het ingezet kapitaal. In ons land is dat 60 miljard euro", werpt Vermaerke hem voor de voeten. "Ik heb het gehad met rapporten die zeggen dat er voor de aandeelhouders een rendement moet zijn", besluit een boze Crombez.