Griekse politie zet traangas in tegen bejaarde betogers

De Griekse politie heeft traangas ingezet tegen bejaarde betogers die in Athene manifesteerden voor een hoger pensioen. De regering heeft meteen haar excuses aangeboden. Traangas gebruiken tegen senioren is voortaan verboden, klonk het.
AFP or licensors

Op de betoging in Athene waren enkele duizenden mensen opgedaagd. Ze verweten de politici niet te kunnen leven van een pensioen van 400 euro.

De spanning met de ordediensten liep op toen de betogers in de buurt van de ambtswoning van premier Alexis Tsipras kwamen. Agenten hadden de straat afgesloten, maar enkele betogers wilden het cordon doorbreken terwijl anderen een politiewagen omvergooiden. Daarop dreef de politie uiteen met traangas.

Zes op de tien gepensioneerden leven van minder dan 700 euro

De minister van Openbare Orde en Burgerbescherming kwam snel met een reactie. "We nemen onze politieke verantwoordelijkheid op. Voortaan is het gebruik van traangas bij betogingen van bejaarden verboden", klonk het.

De voorbije jaren gingen de pensioenen in Griekenland, afhankelijk van het bedrag, met 25 tot 55 procent naar beneden. Zes op de tien bejaarden leven intussen van een pensioen dat lager is dan 700 euro per maand.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.