Italiaanse kustwacht redt 5.650 bootvluchtelingen

De Italiaanse kustwacht heeft vandaag 5.650 bootvluchtelingen gered vanop in totaal 39 vaartuigen. Meestal ging het om rubberbootjes, maar er waren ook vijf vissersboten bij. Het gaat om het hoogste aantal vluchtelingen dat op een dag tijd is gered sinds begin dit jaar.

Aan de reddingsactie is ook deelgenomen door onder meer de Italiaanse marine, Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée en Save the Children.

Op één van de rubberboten zijn maar liefst 725 vluchtelingen aangetroffen. De bootvluchtelingen waren aan boord gegaan in Libië. Elf opvarenden hebben de hachelijke boottocht niet overleefd, onder wie ook twee kinderen.

Vandaag wordt in Italië de derde verjaardag herdacht van het drama van Lampedusa, waarbij 386 bootvluchtelingen in de Middellandse Zee verdronken zijn voor de kust van het kleine Italiaanse eiland.