Jef Neve schrijft soundtrack voor "Sprakeloos"

Jef Neve componeert de muziek bij "Sprakeloos", een film van regisseur Hilde Van Mieghem naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye. Dat schrijft de Belgische muzikant op Twitter.

In 2009 is "Sprakeloos" verschenen, een roman van Lanoye waarin de auteur de aftakeling van zijn eigen moeder beschrijft. Al snel doken plannen op om het boek te verfilmen, maar dat liep niet van een leien dakje. In april van dit jaar raakte bekend dat de opnames alsnog van start gingen. Van Mieghem nam in de regisseursstoel plaats. Onder anderen Viviane De Muynck en Stany Crets spelen de hoofdrollen.

Vandaag meldt Neve via Twitter dat hij de soundtrack bij de film schrijft. "Hilde is klaar met de opnames en is volop bezig met de montage", vertelt de muzikant aan deredactie.be. "Ze heeft mij gevraagd de muziek te schrijven. Momenteel bekijk ik de eerste montages en probeer ik allerlei muziekstijlen uit."

Welk resultaat dit oplevert, is ook voor Neve nog even koffiedik kijken. "Recent heb ik de soundtrack bij een Nederlandse serie geschreven", illustreert hij. "De familie waar de serie rond is gebouwd, luistert voortdurend naar Bach. Aanvankelijk had ik de soundtrack op zijn muziek gebaseerd, maar dat bleek niet te werken bij de beelden. Uiteindelijk is de soundtrack erg elektronisch geworden."

Piano

"Wat de muziek voor "Sprakeloos" betreft, heeft Hilde een sober beeld over ogen. Ze wil enkel piano en bijvoorbeeld geen orkest. Ik probeer hierop voort te bouwen, maar we zullen zien of dit werkt of niet."

"Uiteraard wil ik mijn eigen persoonlijkheid in een soundtrack leggen, maar het is erg belangrijk dat ook de regisseur honderd procent achter de muziek staat. Enkel dan kan een soundtrack echt werken."

Eind februari moet Neve de soundtrack af hebben. De film zelf komt normaal in het voorjaar van 2017 in de zalen.