Kunstenaar verscheept huis Rosa Parks naar Europa

Het huis in Detroit waar Rosa Parks eind jaren 50 heeft gewoond, krijgt een nieuw leven in Europa. Een Amerikaanse kunstenaar in Berlijn heeft de voorgevel van het huis van de Amerikaanse mensenrechtenactivist over de Atlantische Oceaan verscheept om het in zijn studio in een kunstwerk te integreren.

Bijna elf jaar is het geleden dat ze is overleden: Rosa Parks, de zwarte Amerikaanse vrouw die geschiedenis schreef toen ze in 1955 in Alabama weigerde haar zitplaats op de bus aan een blanke passagier af te staan.

De daad van protest tegen de segregatie tussen blank en zwart in de staat leidde tot de zogenoemde Montgomery-busboycot. Die had zulke grote economische gevolgen dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de rassenscheiding in bussen in Alabama in 1956 ongrondwettelijk verklaarde.

Parks groeide uit tot een boegbeeld van de burgerrechtenbeweging, maar kreeg tegelijk te maken met heftige tegenstand en zelfs doodsbedreigingen. Ze besloot daarom te verhuizen naar Detroit in de noordelijke staat Michigan. Daar nam ze haar intrek in een bescheiden huis in South Deacon Street.

AP1999

"The white house"

In 1959 verhuisde ze alweer naar een andere plek in Detroit. Tot aan haar dood zou ze in de stad blijven wonen. Het huis in south Deacon Street kwam in handen van een nieuwe eigenaar. Die moest het afstaan als gevolg van de huizencrisis van 2008. Door overstromingen en inbraken verkeerde het huis inmiddels in een slechte staat. De stad plaatste het op een lijst van panden die rijp waren voor de sloophamer. Toen Rosa Parks' nicht Rhea McCauley hiervan lucht kreeg, kocht ze het huis in 2014 voor 500 dollar (446 euro).

Omdat McCauley zelf niet over de nodige financiële middelen beschikte om het huis te renoveren, contacteerde ze Ryan Mendoza. Die Amerikaanse kunstenaar die al jaren in Berlijn woont, ontmantelde eerder dit jaar een huis van zijn familie in een verpauperde buurt van Detroit en verscheepte het naar Europa waar hij het tot het kunstwerk "The white house" transformeerde (dat inmiddels een permanente plek in de kunstcollectie van de Verbeke Foundation in ons land heeft gekregen).

"Een monument dat met opzet is ontvoerd"

McCauley bood Mendoza het huis van Rosa Parks aan met de vraag of hij een gelijkaardige operatie zag zitten in de hoop de toekomst van het pand zo veilig te stellen. De kunstenaar hapte toe en heeft de voorgevel van het huis recent over de Atlantische Oceaan tot in Berlijn verscheept. In zijn studio wil hij het hele huis tot een kunstwerk reconstrueren als herinnering aan de verwaarlozing die het in de VS te beurt viel.

"Ik hoop dat de Amerikaanse president Obama of zijn opvolger dit thema ernstig neemt en dat zij of hij over het huis aan de andere kant van de wereld zal horen", vertelt hij aan The Guardian. "Het is een monument uit de erfenis van Rosa Parks dat met opzet is ontvoerd opdat Amerika zou beseffen wat het heeft verloren."

Mendoza hoopt dat het kunstwerk langs verschillende Europese landen zal reizen om ooit in een groot museum terecht te komen. De resterende delen van het huis in Sout Deacon Street zijn inmiddels gesloopt tijdens een kleine ceremonie.