Naam van Record Bank zal op termijn verdwijnen

De naam van Record Bank zal op termijn verdwijnen, zo bevestigt een woordvoerster van ING. Men wil Record Bank immers fuseren met ING België. Beide zijn nu goed voor 1.250 bankkantoren, daarvan zal ongeveer de helft (650) overblijven, "in een netwerk met hoofdzakelijk zelfstandige bankagenten", zegt topman Rik Vandenberghe in de brief aan het personeel.

Om te weten hoeveel "eigen" bankkantoren ING zal overhouden, is het nog te vroeg. Woordvoerster Vanessa Zwaelens merkt op dat dit deel zal uitmaken van de onderhandelingen met de vakbonden. In de toekomst wil men naar grotere kantoren met meer experten voor de klanten. De kantoren zullen ook ruimere openingsuren hebben en betere digitale voorzieningen, klinkt het.

Voor wat betreft het banenverlies gaat ING onderhandelingen opstarten met de vakbonden over het mogelijke vertrek van 3.150 voltijdse equivalenten tegen 2021. Een deel van hen zou bij het zelfstandigennetwerk terechtkunnen, maar precieze cijfers zijn er nog niet, aldus Zwaelens. Maximaal 1.700 medewerkers wacht ontslag.

En ook aan de interne structuur wordt er gesleuteld. De "logge hiërarchische structuur" van de organisatie zal worden vervangen door multidisciplinaire, wendbare teams ("agile") die zelfsturend werken om sneller resultaten te boeken tegen een lagere kost, klinkt het.

Met Nederland wordt één bankplatform opgezet, zodat beide landen eenzelfde IT- en operationele infrastructuur gaan delen. Ook de producten en diensten worden geharmoniseerd.