NTGent verliest artistiek leider Johan Simons

Johan Simons vertrekt als artistiek leider bij het NTGent. Dat schrijft De Standaard. Hij was vorig jaar binnengehaald om een Europees theaterplatform op te richten, maar nu het Gentse stadstheater naast de nodige subsidies grijpt, vertrekt hij.

Simons keerde in 2015 na vijf jaar bij de Münchner Kammerspiele terug met een ambitieus plan over een "Europees theaterplatform". Een as van internationale theaterhuizen zou samen grote producties maken en onderling voorstellingen uitwisselen. NTGent vroeg daarom 3,6 miljoen euro aan in zijn subsidiedossier, maar de beoordelaars gingen daar niet in mee. Pas na een deliberatie kreeg het Gentse theater te elfder ure 2,7 miljoen euro, een status quo.

Bij het doorrekenen van de plannen besloot de raad van bestuur van het stadstheater om niet mee te stappen in het Europese theaterplatform. In de eerste jaren van Simons als artistiek leider in Gent, van 2005 tot 2010, proefde het huis al eens van het internationale werk en belandde in de rode cijfers. Simons regisseert tot september 2018 nog twee producties per seizoen in Gent en bereidt mee de overgang voor. Kurt Melens blijft algemeen directeur.