Rusland schort plutoniumakkoord met VS op

Rusland gaat voorlopig stoppen met de vernietiging van plutonium dat geschikt is voor kernwapens. President Poetin schort het akkoord met de Verenigde Staten op uit onvrede met Washington. Poetin maakt gewag van een "onvriendelijke handelswijze van de VS" en een "bedreiging van de strategische stabiliteit".

Rusland en de Verenigde Staten spraken in 2000 af om ieder 34 ton hoogradioactief plutonium onschadelijk te maken voor oorlogsdoeleinden. Het akkoord werd tien jaar later opnieuw bevestigd. Beide partijen zagen het als een teken van de toegenomen samenwerking tussen de voormalige vijanden.

Intussen is de relatie tussen de grootmachten flink bekoeld, onder andere door de spanningen in de Krim en de oorlog in Syrië. Rusland verwijt de Amerikanen al een tijd dat ze zih niet aan de overeenkomst houden.

Vandaag vaardigde president Poetin heeft een decreet uit waarin hij "een bedreiging van de strategische stabiliteit" en "de onvriendelijke handelswijze van de Verenigde Staten" als motivatie noemt om het akkoord op te schorten.