State Grid "verbaasd" over verzet tegen Eandis-deal

Het Chinese elektriciteitsbedrijf State Grid is "verrast" over het verzet in Vlaanderen tegen het bedrijf en de participatie in de Vlaamse distributienetbeheerder Eandis. Bij de Chinezen is er evenmin begrip over de bezorgdheid over eventuele spionage. Dat laat State Grid weten in een eerste reactie aan VRT Nieuws na het afspringen van de Eandis-deal.

Het Chinese staatsbedrijf wou 14 procent van de aandelen van Eandis in handen krijgen en had daarvoor 830 miljoen euro veil. Maar de voorbije weken kwam er steeds meer protest over de deal, tot zelfs een brief van de Staatsveiligheid. Die stelde vragen over het functioneren van State Grid.

De Chinezen zijn niet opgezet met die kritiek. "We kunnen moeilijk begrijpen dat er ook maar enige bezorgdheid zou kunnen ontstaan over de nationale veiligheid door onze minderheidsparticipatie in Eandis", klinkt het in een schriftelijke mededeling aan onze redactie.

"We hebben België altijd als een eerlijke, transparante en open markt beschouwd. Daarom zijn we verbaasd over de weerstand tegen onze voorgestelde investering", schrijft het bedrijf nog. State Grid maakt zich ook druk over "foute berichtgeving" over het bedrijf zelf en over de transactie.

State Grid: "Hebben veel werk gestoken in deal, en zijn eerlijk uitgekozen"

De deal tussen Eandis en het Chinese State Grid is vrijwel definitief afgeschoten vorige week. Er waren steeds meer twijfels en onzekerheden opgedoken bij de gemeenten/aandeelhouders van Eandis, waardoor de steun afbrokkelde.

Antwerpen gaf het genadeschot, weliswaar niet door twijfel over de Chinese investering, maar wel door een discussie over tarieven waardoor de fusie tussen de 7 netbeheerders onder Eandis onmogelijk was geworden. Daardoor lijkt ook de instap van State Grid van de baan.

"Nochtans zijn we er bijzonder hard van overtuigd dat de transactie een win-win zou zijn voor beide partijen", reageert State Grid. "We hebben heel veel aandacht besteed aan deze investeringsopportuniteit in Eandis. En het is dankzij een eerlijk en transparant proces dat we uiteindelijk werden uitgekozen boven onze concurrenten", lijkt het Chinese bedrijf het afspringen van de deal te betreuren.