Task Force om banenverlies bij ING te beperken

De regering heeft met de vakbonden van ING en Record Bank afgesproken om een task force op te richten om het banenverlies zoveel mogelijk te beperken. De task force zal de vakbonden help om maximaal druk uit te oefenen op de bank. Die heeft vanmorgen aangekondigd dat ze meer dan 3.000 banen wil schrappen in België.

De bedoeling is om de schade zoveel mogelijk beperken door ING maximaal onder druk te zetten. De task force zal de vakbonden helpen om het aantal naakte ontslagen, naar verluidt 1.700, te beperken. "We willen alles doen om dit cijfer naar beneden te brengen", zegt premier Michel. "ik heb bij de Belgische directie gepleit voor minder ontslagen, voor een lange fasering om de mensen die het slachtoffer kunnen zijn van de herstructurering een perspectief te geven, ook via begeleiding en opleidingen".

Na afloop van de vergadering met de verschillende regeringen waren de vakbonden redelijk tevreden, al zagen ze vooraf niet goed in wat de politiek voor hen kon doen. "Ik heb de indruk, en we moeten daarin geloven, dat we samen met de verschillende regeringen in de eerste fase naar alternatieven kunnen gaan en vooral samen de druk kunnen vergroten om het aantal naakte ontslagen fors naar beneden te krijgen", zegt Pia Desmet van de socialistische vakbond.

Als er dan toch naakte ontslagen vallen, dan moeten de betrokken werknemers goed begeleid worden en dat is in de eerste plaats een taak voor ING zelf. Zo verwacht Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ook een gebaar van de winstgevende bank. "Ik vraag dat ING zijn verantwoordelijkheid neemt en als bank die het zeer goed doet ook meer wil doen dan wettelijk verplicht is. Tonen dat men betrokken is bij die mensen, dat het geen koele, kille ontslagprocedure is."