VS stopt overleg met Rusland over Syrië

De Verenigde Staten hebben het directe overleg met Rusland over een staakt-het-vuren in Syrië stopgezet. Ze voeren daarvoor twee redenen aan: het feit dat de wapenstilstand niet wordt verlengd, en Moskou's "onvermogen" om het geweld te beëindigen.
AFP or licensors

Volgens woordvoerder John Kirby van het State Department hebben de Verenigde Staten "alles uit de kast gehaald om met Moskou een overeenkomst te bereiken", maar is Rusland "zijn verplichtingen niet nagekomen".

Ook de Verenigde Staten deden dat volgens Rusland niet, want de beloofde scheiding van de rebellen in "gematigden" en "ongematigden" werd niet doorgevoerd. Daardoor konden de diverse rebellengroepen zich hergroeperen en herbewapenen om een nieuw offensief te starten.

Moskou "betreurde" het Amerikaanse besluit, maar beschuldigde Washington er tegelijk van de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het debacle in Syrië van zich af te schuiven. Ook electorale overwegingen spelen volgens Rusland een rol.

Dat de samenwerking verbroken wordt, komt niet als een verrassing. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft daar vorige week dagelijks mee gedreigd. En sinds maandag is "het (Amerikaanse) geduld op". Moskou daarentegen legde de schuld voor het niet-verlengen van de wapenstilstand en het mislukken van het overleg volledig bij Washington.