Wie wint de "muzikale strijd" tussen Vlaanderen en Nederland?

Radio 1 is samen met de Nederlandse radiozender Radio 5 op zoek naar de 100 beste nummers uit de Lage Landen. Het is voor het eerst dat een Vlaamse en Nederlandse radiozender de handen in elkaar slaan om een muzieklijst samen te stellen. De luisteraars beslissen of die top eerder Vlaams of oranje zal kleuren.

Het is van "Tien voor taal" (kleine foto) geleden dat er nog een mediagenieke "strijd" tussen Vlaanderen en Nederland liep. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen, moeten ze bij Radio 1 gedacht hebben. De VRT-radiozender lanceert daarom samen met de Nederlandse zender Radio 5 en in samenwerking met de Nederlands Taalunie, de Lage Landenlijst: een gemeenschappelijke muzieklijst met de beste nummers uit Vlaanderen en Nederland. "Een unieke muzikale taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland", klinkt het in een persbericht.

Zal de top helemaal Vlaams kleuren of eerder oranje? De luisteraars van beide zenders kunnen online kiezen welk nummer welk plekje krijgt op de lijst. Er staat een preselectie op de website van Radio 1, samengesteld door 40 prominente muziekliefhebbers uit de Lage Landen, maar luisteraars zijn vrij om ook zelf een nummer toe te voegen. Wordt het Ramses Shaffy, Raymond van het Groenewoud, Boudewijn De Groot of toch liever Louis Neefs? U kunt zelf uw voorkeur doorgeven op lagelandenlijst.radio1.be.

Op zaterdag 15 oktober presenteert Jan Hautekiet dan samen met een Nederlandse collega de echte Lage Landenlijst. Op die dag komt u te weten welke nummers de top gehaald hebben en op welke plaats die staan. Radio 1 en Radio 5 brengen die dag naast muziek ook een mix van het belangrijkst nieuws uit Vlaanderen én Nederland.