"De Stemtest" bewerkt tot tool voor onderwijs

Het Vlaams Parlement heeft een stemtest laten uitwerken die permanent kan gebruikt worden in het secundair onderwijs. Het parlement wil daarmee leraars en leerlingen een handig instrument aanbieden om te werken rond politiek en democratie.

Stemtests, waarbij kiezers kunnen zien hoe hun eigen overtuiging zich verhoudt tot het programma van politieke partijen zijn al een tiental jaar een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. In 2014 deden bijna een miljoen Vlamingen de "Stemtest 2014". Maar na de verkiezingen sterft zo'n stemtest een stille dood, om pas bij de volgende verkiezingen weer op te duiken. 

Een spijtige zaak, vinden onder meer leerkrachten. "Bij de voorbereiding van mijn lessen over politieke vorming merk ik dat de site "stemtest 2014" niet meer online is. Nochtans vormde dat voor de leerlingen een verrassende eerste kennismaking met de diverse politieke partijen en was het de basis voor discussies rond bepaalde politieke thema's. Is het niet meer online zijn van die test een tijdelijk verschijnsel, of is dat definitief?”

Het zette de educatieve dienst van het Vlaams Parlement aan om te zoeken naar een manier om de stemtest uit 2014, zoals die op deredactie.be te raadplegen was, om te vormen tot een permanente en educatieve stemtest. "Met deze stemtest hebben leraren en leerlingen nu permanent een educatieve tool ter beschikking om in de klas te werken rond het partijpolitieke landschap in Vlaanderen", zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Net zoals de stemtest die voor de verkiezingen wordt gebruikt, vergelijkt de Educatieve Stemtest de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement, en komen leerlingen te weten welke politieke partij het dichtst aansluit bij zijn of haar overtuiging. De stemtest is ook hier opgebouwd rond een reeks stellingen, maar bevat ook uitleg over moeilijke woorden en professor Kris Deschouwer legt in filmpjes uit waar de verschillende politieke partijen voor staan.