"Onthulling" Assange loopt met sisser af

Julian Assange heeft aangekondigd dat Wikileaks, zijn klokkenluiderswebsite, de komende 2,5 maanden wekelijks nieuwe documenten zal publiceren. Wie dacht vandaag "onthullingen" te horen te krijgen over de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton, werd met een kluitje in het riet gestuurd, want zulke publicaties zijn er nog niet. "Ik werd veel verkeerd geciteerd", zegt Assange nu.

Met veel bombarie werd gisteren aangekondigd dat Julian Assange vandaag "onthullingen" zou doen die de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton mogelijk onderuit zouden halen. Maar daar blijkt voorlopig niets of weinig van aan te zijn. "Als we iets groots doen over Amerika, doen we dat niet als het daar drie uur 's nachts is", zei hij vanochtend op de persconferentie.

Voor die persconferentie werd gespeculeerd dat Hillary Clinton zou gezegd hebben dat Assange met een drone zou moeten worden omgebracht. Tijdens de persconferentie werd door Melinda Taylor, Assanges advocaat, geïnsinueerd dat Clinton dit inderdaad zou hebben gezegd tijdens een vergadering, maar de uitspraak "drone him down", werd nooit hard gemaakt met bewijsmateriaal.

Tien jaar Wikileaks

De persconferentie werd gehouden omdat de klokkenluiderswebsite Wikileaks precies tien jaar geleden werd opgestart. Om veiligheidsredenen vond het evenement plaats in Berlijn. Assange, die sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft, sprak de verzamelde media toe via een videoconferentie.

In de zaal werd eerst door Wikileaks-activisten teruggeblikt op wat de publicaties van de Wikileaks de afgelopen jaren hebben teweeggebracht en wat de kwalijke gevolgen zijn geweest voor de klokkenluiders, zoals Bradley/Chelsea Manning.

Vervolgens deed Assanges advocate het verhaal van haar cliënt en schetste ze een vijandbeeld van de Amerikaanse overheid, die Assange volgens haar niet als een uitgever ziet, maar als een staatsvijand. Dat werd geïllustreerd met een videocompilatie van Amerikaanse gezagsdragers die kwaadspraken over Assange.

Vage aankondiging

Toen Assange uiteindelijk zelf aan het woord kwam, loste hij de hooggespannen verwachtingen niet in, integendeel. Hij kondigde alleen aan dat Wikileaks de komende 10 weken wekelijks nieuwe documenten zal publiceren. Die publicaties zullen volgens Assange Clinton kunnen schaden, maar niet rechtstreeks.

Wat de onthullingen zullen inhouden, daar bleef hij vaag over. De documenten, om en bij het miljoen, zouden onder andere gaan over drie overheden, meer bepaald over de thema's oorlog, olie, Google, de Amerikaanse verkiezingen en bewaking.

De nieuwe publicaties zullen deze week beginnen en de onthullingen die betrekking hebben op de verkiezingen zouden voor 8 november gepubliceerd worden. 

Fundraiser

Naast de aankondiging van de nieuwe documenten, gaf Assange vooral een praatje over de organisatie van Wikileaks en hoe de redactie van de site in de toekomst zal worden opengesteld en dat ze met meer media willen gaan samenwerken dan ze nu al doen. 

Assange maakte handig gebruik van de ruime media-aandacht door reclame te maken voor een nieuw boek en een lidmaatschapssysteem aan te kondigen, om nieuwe inkomsten te genereren.