"Verwijder de chorizo, met terroristen onderhandelen we niet"

De Britse tv-kok Jamie Oliver heeft zich de woede van zowat heel Spanje op de hals gehaald met zijn eigen versie van paella. Die bevat chorizo en dat jaagt de Spanjaarden collectief de kast op.

Spaanse hoon, spot en zelfs volkswoede: dat is wat Oliver over zich heen krijgt nadat hij even over de middag een foto van zijn eigen versie van paella op zijn Twitteraccount heeft geplaatst. "Goed Spaans eten wordt niet veel beter dan paella", schrijft hij bij het plaatje. "Mijn versie bevat kippenbillen en chorizo."

Toen veel Spanjaarden dat laatste lazen, verslikten ze zich en masse in hun café con leche. Paella is zowat het nationale gerecht van Spanje. Hoewel de ingrediënten van regio tot regio licht verschillen, staat een ding als een paal boven water: chorizo hoort niet thuis in paella.

De reacties op Twitter liegen er dan ook niet om. "Verwijder de chorizo", schrijft een misnoegde Spanjaard. "Met terroristen onderhandelen we niet. Eerste waarschuwing." Ene Antonio Villareal steekt dan weer de draak met het Britse nationale gerecht fish and chips. "Mijn versie van fish and chips bevat aubergines en eend", schrijft hij. Nog een ander trekt een parallel tussen de paella van Oliver en de wereldberoemde mislukte restauratie van het fresco "Ecce Homo" in een kerk in Borja.

Een bloemlezing uit de reacties:

lees ook