Avondspits op het spoor grondig in de war door stroomstoring

De elektriciteitsstoring ten zuiden van Brussel heeft grote vertragingen bij het treinverkeer veroorzaakt. De stroom op het spoornet viel weg waardoor het treinverkeer tussen Halle en Brussel-Zuid meer dan een uur heeft stilgelegen. De avondspits op het spoor draaide in de soep, maar de grootste ellende is inmiddels achter de rug.

"We hebben terug stroom gekregen rond 15.30 uur", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "Maar heel wat treinen hebben een tijd stilgestaan. De vervolgvertragingen zullen daarom zeker nog een uur tot twee uur duren."

"De vertragingen zullen voelbaar zijn tot een heel eind in de avondspits. Brussel is een heel belangrijk spoorknooppunt. De treinen die langs daar moeten, een derde van het totaal, hebben af te rekenen met die vertragingen en dat waaiert zo uit naar de rest van het net", zegt Baeken.

Rond 19 uur vanavond waren de grootste vertragingen weggewerkt. Alleen op de lijn tussen Brussel en Halle waren er nog vertragingen tot 40 miniuten.

Grote verwarring

De reizigers ondervonden ook moeilijkheden om informatie te vinden. Door de storing waren de website en de app-toepassingen van de NMBS uitgevallen.

In de stations was de situatie soms niet beter. Radio-journalist Lucas Vanclooster nam een kijkje in het station van Halle. "Veel onduidelijkheid hier in het station. Er zijn voortdurend spoorveranderingen en de reizigers rennen van het een perron naar het andere", zegt hij.

"Bepaalde treinen zijn ook geschrapt. Er zijn vertragingen van tien minuten tot meer dan een uur. De grote assen beginnen geleidelijk weer op gang te komen, maar voor sommige andere richtingen kan het nog wel een hele tijd duren voor dat weer normaal loopt. Niemand van het personeel hier kan of mag daarover iets zeggen", aldus Vanclooster.