Beke: "Groei is groter, ontvangsten kleiner. Graag uitleg"

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt geen genoegen met de uitleg van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de tegenvallende fiscale inkomsten. Dat is vanavond gebleken tijdens een politiek debat in Antwerpen, georganiseerd dor het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV).

Volgende week moet de federale begroting rond zijn, want dan houdt premier Charles Michel (MR) zijn state of the union in het parlement, zijn beleidsverklaring voor het komende politieke jaar. Maar de fiscale ontvangsten blijken tegen te vallen, en de verantwoordelijke minister hier is minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) nam Van Overtveldt in bescherming en herhaalde diens uitleg. "De rekenmethodes van de FOD Financiën moeten worden aangepast", vindt hij.

Voor zijn coalitiepartner CD&V is die uitleg niet genoeg. "Het is voor het eerst sinds 2010 dat de groei positief wordt bijgesteld, maar dat de ontvangsten tegenvallen. Dat versta ik niet. Daarvoor moet een degelijke uitleg komen. Men moet ervoor zorgen dat de ontvangsten er zijn die men heeft afgesproken."

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten laat zich niet meeslepen in dat gehakketak. "Laat de ernst terugkeren", riep ze op, "maar het probleem zit bij de uitgaven." Dat laatste kon De Roover beamen: "Het kernverhaal is dat we te veel uitgeven."

Mocht u er nog aan hebben getwijfeld: de meerderheidspartijen hebben nog heel wat werk voor de boeg om de begrotingsviolen tegen volgende week gestemd te krijgen. "Laat iedereen maar voor de eigen deur vegen", was meer dan eens te horen op het debat. De meerderheidspartijen lijken voorlopig nog vooral wat voor hun eigen deur ligt weg te vegen, richting deur van een collega.

Herbekijk het volledige debat