Bezoek je iemand die Hitler een toffe peer vindt? - Geert Hoste

Prinses Astrid gaat op handelsmissie naar de Filipijnen. Geert Hoste vindt het spijtig dat de prinses zelf geen bedenkingen uit. Dat ze niet zegt: "Nee. Ik ga niet op bezoek bij iemand die Hitler een toffe peer vindt."
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
AP2010

Geert Hoste is stand-up comedian. In zijn conferences en opiniebijdrages toont hij zijn bijzondere interesse voor politiek en de kleine kantjes van mens en maatschappij.

Zo’n 80% van de Belgische regeringen heeft grote vraagtekens bij een reis die prinses Astrid volgend jaar naar de Filipijnen wil maken. Iedereen die kan lezen en schrijven heeft de voorbije maanden kunnen vaststellen dat de Filipijnse president Rodrigo Duterte rijp is voor onmiddellijke opname in de Belgische psychatrie. En dat wens je niemand toe.

Persoonlijk vind ik het spijtig dat de prinses zelf geen bedenkingen uit. Dat ze niet zegt: "Nee. Ik ga niet op bezoek bij iemand die Hitler een toffe peer vindt." Ik weet het: er zijn strikte regels waaraan een prinses moet voldoen om haar dotatie te krijgen van de Staat. Maar er zijn ook principes. En momenten waarop ook een hoofd met een tiara erop nee kan schudden.

Het is bekend dat, als er koninklijk bloed meereist op een handelsmissie, vele poorten openzwaaien. Zelfs de poort naar de hel. Want laten we elkaar geen Pokémon noemen: ons land gaat niet naar de Filipijnen om rode neuzekes en Luikse siroop te verkopen.

In 2014 liet prinses Astrid zich voor de kar spannen naar Saoudie Arabië. Ze deed het prefect, ze mocht zelf zonder hoofddoek handen schudden. En de gevolgen bleven niet uit: dit jaar mochten Vlaanderen èn Wallonië wapens leveren aan dat land.

Goed, goed: het waren levensreddende wapens om de toeristische industrie veilig te stellen. Zo’n 80% van de Belgische regeringen ziet daar geen graten in.

#dtv-Durf te vragen

Misschien moeten alle politici die deze week gaan discussiëren over de Filipijnse trip eens naar de gevolgen van zo’n trip kijken. #dtv-Durf te vragen: gaan we na die reis wapens leveren aan zo’n president? Willen we dat? Dat onze politici niet uitblinken in hun kennis van de wereldpolitiek, hebben ze deze week in het Eandisverhaal bewezen. Daarom moeten ze zich laten voorlichten door deskundigen. Door mensen die er wel voor gestudeerd hebben.

Ik heb het eerder al geschreven: het wordt hoog tijd dat het Federaal Mensenrechteninstituut geïnstalleerd wordt. Alles is klaar op papier. Waar wachten we op?

Filip naar Japan

En dan nog dit. Over vorm en timing kunnen we discussiëren, maar knap werk van de Staatsveiligheid in het Eandisdossier. Ze schudde ons wakker door te waarschuwen voor de braindrain. Wel er is nog werk aan de winkel!

Deze week vertrekt koning Filip naar Japan. We weten dat hij zot is van Azië en steeds minder enthousiast over zijn job in eigen land. In Japan is er een vacature voor keizer op komst. De huidige wil met pensioen. Onze vorst is een van de weinige heersers met ervaring in die materie en heeft een ijzersterke reputatie in ceremonieel heersen.

Bovendien kent hij alle geheimen, onder- en bovengronds, van ons land! Moeten we niet vrezen voor een buitenlandse overname? Of een transfer, zoals in het voetbal.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.