CEO Eandis: "Iémand zal het gelag moeten betalen"

Een dag na het definitieve afspringen van de Eandisdeal met het Chinese staatsbedrijf State Grid, vreest CEO Walter Van Den Bossche voor de gevolgen. "Door het niet aantrekken van een privépartner zullen onze leningen zullen in de toekomst duurder worden", waarschuwt hij. "Dat betekent dat iémand het gelag moet betalen."

Een schuldige voor het afspringen van de deal zoekt CEO Walter Van Den Bossche van Eandis niet. "Er zijn duidelijk inschattingsfouten gemaakt", zegt hij. "Ook door mij. Ik ben een van de architecten van het dossier, en de architect ziet dat het gebouw instort voordat het gefinaliseerd is."

Van Den Bossche wil de VREG, de Vlaamse energieregulator niet meteen met de vinger wijzen voor het afspringen van de deal. "Alleen is het gevolg van de beslissing van de VREG wat onwezenlijk. Zij wensen geen aparte tarieven, waardoor de fusie niet doorgaat en we tóch aparte tarieven houden gedurende een veel langere periode."

Nu er geen privépartner is gevonden, waarschuwt Van Den Bossche voor de financiële gevolgen. "Onze leningen zullen in de toekomst duurder worden. Dat betekent dat iémand het gelag betaalt. In de eerstvolgende periode, van 2017 tot 2020, zal dat wellicht ten laste zijn van de eendeelhouders, de gemeenten. Later zou het wel eens ten laste kunnen zijn van de eindklant."