Colombiaanse president betrekt oppositie om vredesakkoord te redden

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos gaat praten met de oppositie om een oplossing te vinden voor het afgewezen vredesakkoord met de FARC. Santos heeft daarvoor een team van hoge regeringsafgevaardigden samengesteld.

Over het vredesakkoord is vier jaar onderhandeld, maar afgelopen weekend werd het bij een referendum verworpen door een (nipte) meerderheid van de bevolking.

Om de deal alsnog te redden, gaat president Santos nu praten met de oppositie. Boegbeeld van die oppositie is oud-president Alvaro Uribe, die het neen-kamp tegen het vredesakkoord leidde. Uribe vindt dat FARC-rebellen langere gevangenisstraffen zouden moeten krijgen en ook dat sommige militanten zeker geen politiek mandaat zouden mogen kunnen krijgen.

Een team van regeringsafgevaardigden moet de verschillen tussen regering en oppositie zien te overbruggen. Dat heeft de president aangekondigd na een meeting met politieke leiders. Uribe was niet op die meeting aanwezig, maar hij heeft wel drie onderhandelaars aangeduid om de gesprekken met de regering te voeren.

Regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle blijft overigens op post. Hij had onmiddellijk na de uitslag van het referendum nochtans aangekondigd dat hij zou opstappen. "Ik heb Humberto de la Calle, die ik bevestigd heb als hoofdonderhandelaar (...), gevraagd de onderhandelingen te voeren die ons zullen toelaten om alle noodzakelijke kwesties aan te snijden om een akkoord te bereiken en om de droom van heel Colombia te verwezenlijken om de oorlog met de FARC te beëindigen", zo zei president Santos.