Duitse gerecht laat Böhmermann ongemoeid na lastergedicht over Erdogan

Jan Böhmermann gaat vrijuit voor het lastergedicht dat hij over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schreef. Dat heeft het Duitse gerecht beslist. De Duitse komiek riskeerde een vervolging op basis van een oude wet die beledigingen aan een staatshoofd strafbaar maakt.

Het was goed voor een flinke diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije afgelopen voorjaar: het lastergedicht dat Böhmermann in zijn programma "Neo magazine royal" op ZDF voordroeg aan het adres van Erdogan. Daarin noemde hij de Turkse president onder meer "een geitenneuker".

Het duurde niet lang of Erdogan diende een klacht in tegen de Duitse komiek wegens smaad. Dat bracht de Duitse bondskanselier Angela Merkel dan weer in nauwe schoentjes. In Duitsland geldt immers een wet die stelt dat een buitenlands staatshoofd beledigen, strafbaar is. De wet bepaalt tegelijk dat de Duitse overheid de expliciete toestemming moet geven om een gerechtelijk onderzoek op basis van deze wet te openen.

Hoewel ze flink met de kwestie in haar maag zat, besliste Merkel die toestemming te verlenen. Tegelijk maakte ze duidelijk dat ze alles in het werk zou stellen om de bewuste wet af te schaffen. Dat laatste zou in 2018 een feit moeten zijn.

Vandaag meldt het Duitse openbaar ministerie te langen leste dat het Böhmermann niet zal vervolgen voor het lastergedicht. Het ziet te weinig bewijzen dat de komiek effectief een misdrijf heeft gepleegd. Het betwijfelt voorts dat hij zich aan smaad heeft schuldig gemaakt gezien de satirische context waarin hij het gedicht heeft voorgedragen. Hierdoor heeft hij volgens het openbaar ministerie niet noodzakelijk zijn eigen mening over de Turkse president kenbaar gemaakt.