Elia: "Incident dat vermeden had kunnen worden"

Ten zuiden van Brussel hebben vanmiddag honderden gezinnen een tijdlang zonder stroom gezeten. De stroomonderbreking was veroorzaakt door een verhuiskraan die een bovengrondse hoogspanningslijn raakte. Netbeheerder Elia overweegt nu om een sensibiliseringscampagne op te zetten om aannemers van het gevaar bewust te maken.

Een grote stroomstoring heeft vanmiddag grote delen van de Zennevallei in Vlaams-Brabant getroffen. Vanaf 14.30u zaten honderden gezinnen in de gemeenten Halle, Buizingen, Lembeek, Beersel, Lot, Alsemberg en Sint-Pieters-Leeuw zonder stroom.

De stroomonderbreking was veroorzaakt door werkzaamheden met een verhuiskraan in Huizingen, waarbij de kraan een bovengrondse hoogspanningslijn raakte. Bij het incident waren drie hoogspanningsposten van Elia betrokken.

Na ruim een uur konden technische ploegen van Elia de toevoer herstellen. Eandis voerde daarna een reeks herschakelingen uit en rond 16 uur hadden de laatste klanten opnieuw stroom.

Netbeheerder Elia vraagt nogmaals dat aannemers die in de buurt van hoogspanningen moeten werken, dat melden. De wet schrijft dat voor, maar het was hier in Huizingen niet gebeurd. "Dit zijn effectief ongevallen die vermeden hadden kunnen worden mits goede afspraken", zegt Marleen Vanhecke van Elia. Vandaar dat we overwegen om een grote sensibiliseringscampagne op te zetten samen met de bouwfirma's."

Hoe gaat Elia tewerk als een hoogspanning wordt geraakt? (Het Journaal):