Google presenteert eigen smartphones

Op een speciaal evenement in San Francisco heeft Google twee nieuwe, eigen smartphones voorgesteld. Die moeten de strijd aangaan met de iPhones van Apple.

Het is voor het eerst dat Google met zelf ontworpen en ontwikkelde telefoons naar buiten komt, de Pixel en de grotere Pixel XL. Het oude smartphone-merk Nexus van Google komt te vervallen. De Pixel-telefoons worden geassembleerd door het Taiwanese bedrijf HTC en draaien op een nieuwe versie van het besturingssysteem Android van Google.

De smartphones van Google zijn bedoeld als directe tegenhangers van de iPhones van Apple in het hogere segment van de markt. Het kleinere model heeft een beginprijs van 649 dollar (580 euro) en de grotere versie gaat 769 dollar (687 euro) kosten.

Samsung en LG

De Pixel-telefoons kunnen worden besteld via de website van Google. Later deze maand moeten de smartphones via winkels worden verkocht in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Duitsland. In november begint de verkoop in India.

De introductie kan worden beschouwd als Googles eerste grote stap op de smartphonemarkt en toont aan dat het bedrijf het risico wil lopen dat het zou vervreemden van partners als Samsung of LG, bedrijven die al jarenlang smartphones op de markt brengen met Googles Android en waarmee Google samenwerkte voor de Nexus-toestellen. Voor de Nexus-telefoons werd het merendeel van de ontwikkeling gedaan door partner-producenten.