Gratis Interrail-pas voor alle 18-jarigen?

De Europese Commissie en het Europees Parlement bespreken vandaag het idee om alle jongeren die 18 jaar worden een gratis Interrail-pas cadeau te doen. Met een dergelijk ticket kunnen de jongeren enkele weken per trein door heel Europa reizen.

Het idee om de jongeren Europa beter te laten kennen per trein komt van twee Duitse jongeren. De groenen in het Europees Parlement zetten het idee in juni op de agenda, maar vonden er toen geen gehoor voor.

Na de State of the Union van Commissie-voorziter Jean-Claude Juncker in september werd het idee opgepikt door Manfred Weber, de fractieleider van de EVP in het Europees Parlement. Hij stelde  voor om jongeren die 18 worden een Interrail-pas te geven om zo Europa zelf te ervaren.

Het idee vond deze keer ruime weerklank bij de andere partijen in het parlement waarna de Commissie liet weten het te willen onderzoeken. Toch is niet iedereen even enthousiast. Vooral de kostprijs zou een probleem kunnen vormen. Het schenken van een basis-pas van 200 euro aan 5,5 miljoen jongeren zou 1,1 miljard euro kosten.

In eigen land ziet de N-VA het plan niet zitten. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt zegt in De Standaard dat het niet kan dat in tijden dat iedereen moet besparen het Europees Parlement populariteit wil kopen door gratis reizen uit te delen. Het geld zou beter besteed worden aan de verbreding van het Erasmusprogramma - de uitwisseling van studenten - of aan opleidingen en stages voor jongeren, stelt zij.

Haar CD&V-collega Tom Vandenkendelaere is wel voor het idee gewonnen. "Eindelijk nog eens een concreet idee dat werft voor Europa en dat jongeren de kans biedt om hun horizon te verruimen", zegt hij. Het is bovendien democratisch omdat met het Erasmus-programma maar acht procent van de jongeren wordt bereikt, zegt Vandenkendelaere.