Haïti houdt adem in voor orkaan Matthew

De orkaan Matthew heeft Haïti bereikt. De orkaan haalt windsnelheden tot 230 kilometer per uur en brengt ook erg veel regen met zich mee. Tegen vanavond wordt de orkaan in Cuba verwacht. Daar zijn al honderdduizenden mensen geëvacueerd.
AFP or licensors

In Haïti  wordt vooral gevreesd voor overstromingen en modderstromen. In de kuststeden Les Cayes en Jeremie zijn autoriteiten van deur tot deur gegaan om de mensen te overtuigen om zich te laten evacueren. Zo'n 1.200 mensen zijn vervolgens in kerken en scholen ondergebracht.

De inwoners van de sloppenwijken in de hoofdstad Port-au-Prince zijn echter moeilijker te overtuigen tot evacuatie. Nochtans lopen zij net het meeste gevaar. Zo wonen veel mensen er nog in tijdelijke woningen na de aardbeving van zes jaar geleden. Ze vrezen voor diefstal van hun bezittingen als ze hun huis verlaten.

Na Haïti trekt de orkaan Matthew door naar Cuba. In zes oostelijke provincies  is een orkaanwaarschuwing van kracht. 316.000 mensen zijn geëvacueerd. Op de marinebaiss Guantanamo Bay zijn zo'n 700 gezinsleden van personeel geëvacueerd.

Voorlopig heeft de orkaan drie dodelijke slachtoffers gemaakt: een visser in Haïti, een man in Colombia en een 16-jarige in Saint Vincent en de Grenadines in de Caraïbische Zee.