Helga Stevens (N-VA) kandidaat-voorzitter Europees Parlement

De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) heeft parlementslid Helga Stevens (N-VA) voorgedragen als kandidaat-parlementsvoorzitter. SDtevens wil naar eigen zeggen voluit haar kans gaan, maar of ze ook echt kans maakt om de Duitser Martin Schultz op te volgen, is verre van zeker.

"Ik heb bewezen glazen plafonds te kunnen doorbreken, tegenslagen te overwinnen en mensen met een verschillende achtergrond samen te kunnen brengen. Ik wil aantonen dat het mogelijk is om een Europees Parlementsvoorzitter te zijn die het hele Huis en al zijn Parlementsleden vertegenwoordigt en verenigt. Het Parlement moet veel meer de ambitie hebben om écht open, transparant en efficiënt te zijn om op die manier beter alle burgers in de Europese Unie te bereiken", aldus Stevens.

De verkiezing van het voorzitterschap vindt in januari volgend jaar plaats. De uiteindelijke voorzitter moet een meerderheid van de 751 Europese Parlementsleden achter zich zien te krijgen.

Omdat haar ECH-fractie maar 74 leden telt, lijken de kansen van Stevens gering.