IMF ziet gevaar in stagnerende economie

De economische groei zit acht jaar na de financiële crisis wereldwijd nog altijd vast in een lage versnelling, die tot steeds meer onvrede leidt. Daardoor groeit de wens om economieën af te schermen van het buitenland, en het IMF ziet daar een gevaar in.
AP2014

In zijn net gepubliceerde World Economic Outlook voorspelt het IMF een in historisch opzicht matige groei van de internationale economie, van 3,1 procent in 2016 en 3,4 procent 2017. Die voorspellingen zijn ongewijzigd ten opzichte van de vorige projectie van juli.

Dat "langzame en gebrekkige" herstel vormt volgens het fonds een gevaar op zich, omdat het de ideale voedingsbodem vormt voor politici die grenzen willen sluiten, zowel voor migranten als voor internationale handel.

Maatregelen die landen van de wereld trachten af te sluiten zouden de problemen echter juist verergeren, waarschuwt het IMF, omdat ze de "productiviteit, groei en innovatie" wereldwijd nog verder de kop indrukken. "We brengen de wereldeconomie nog verder in het slop als we de klok op het gebied van de handel terugdraaien", stelt IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

De overheden moeten niet enkel leunen op de centrale banken, maar ook de investeringen, waar mogelijk, opvoeren in onderwijs, technologie en infrastructuur en de inkomensongelijkheid verkleinen. Dat moet de economie blijvend versterken.

Het IMF ziet de protectionistische neigingen vooral in landen waar de ongelijkheid de laatste jaren is gegroeid. De Britse keuze om de EU te verlaten is daarvan volgens het IMF een sprekend voorbeeld, net als de protectionistische uitlatingen in de Amerikaanse presidentscampagnes.