Ivo Van Hove krijgt prijs voor Algemene Culturele Verdienste

Ivo Van Hove (57) heeft in deSingel in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015 gekregen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De theater- en operaregisseur wordt geloofd voor zijn "indrukwekkende visionaire parcours" en voor zijn "hoogstaande producties".

"Geruchten" uit 1981 was de eerste regie van Van Hove, met 30 niet-professionele acteurs en met Guy Cassiers in de hoofdrol. Het stuk speelde zich af in een vervallen wasserij op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Voor de jury is zijn werk zo grensverleggend omdat hij "al snel ontdekte dat hij met klassieke teksten een heel persoonlijke boodschap kon creëren". "Hij gaf al als beginnend regisseur blijk van een visionair leiderschap, vaak tegen de stroom in."

"Zijn producties geven een boost aan de podiumkunsten in binnen- en buitenland", stelt de jury. "Inhoudelijk maakt hij ongeveer alles bespreekbaar op het podium. Zijn aanpak is vaak extreem en subversief maar altijd gericht op een zo groot mogelijk publiek. Voor elke nieuwe tekst zoekt hij een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm."

"De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo Van Hove tekende, is verbluffend", zegt minister Gatz (Open VLD). "Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Ivo Van Hove deze Vlaamse Cultuurprijs meer dan verdiend."  In 2015 won hij bijvoorbeeld twee Olivier Awards voor "A view from the bridge" van Arthur Miller en in 2016 ontving hij er twee Tony Awards voor.

Van Hove voelt zich vereerd. "Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, toch heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog."

De Vlaamse overheid reserveert 20.000 euro voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een carrière, een oeuvre of verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren bekroont. Van Hove krijgt ook het bronzen beeldje "La ultima isla" van Philip Aguirre dat elke laureaat van de Cultuurprijzen ontvangt.

Ivo Van Hove: internationaal vermaard regisseur

Ivo Van Hove heeft meer dan 100 regies van theater, opera, musical en film op zijn palmares staan. Hij leidde achtereenvolgens de theatergezelschappen Akt, Akt/Vertikaal, De Tijd, Het Zuidelijk Toneel en sinds 2011 Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast was hij van 1997 tot 2004 directeur van het Holland Festival. Als gastregisseur werkte hij o.a. bij La Comédie-Française, Young Vic, De Munt, Schaubühne Berlin en Münchner Kammerspiele.

Bij de Vlaamse Opera ensceneerde hij "Lulu" en de integrale "Ring des Nibelungen" van Wagner (2006-2008).

Bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij o.m. "Angels in America" van Tony Kushner, "La voix humaine" van Jean Cocteau, "Lange dagreis naar de nacht" van O'Neill, "De Russen!" van Tom Lanoye naar Anton Tsjechov en "The fountainhead" van Ayn Rand.

"Les damnés" van Visconti stond dit jaar op het 70e Festival d'Avignon. De musical "Lazarus" van David Bowie is dit najaar na een succesverhaal in New York in Londen te zien.

Dit seizoen regisseert hij "Hedda Gabler" bij het National Theatre in Londen, "Salome" bij de Nederlandse Opera en drie voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam: "De dingen die voorbijgaan" (Couperus), "Dagboek van een verdwenene" (Janacek) en "Obsession", met Jude Law. Die drie laatste producties zijn ook in het Kaaitheater in Brussel en bij Toneelhuis en deSingel in Antwerpen te zien.

Ivo Van Hove werkt al vanaf het begin van zijn carrière samen met scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld. Vorig jaar wonnen ze als werk- en levenspartners de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 in de categorie "bewezen kwaliteit hors concours".

Ivo Van Hove zit vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1 en in "De afspraak" op Canvas. Zijn partner Jan Versweyveld zit zondagochtend in "Bar du matin" op Radio 1. Op zaterdag 17 december stelt Ivo Van Hove zijn favoriete beeldfragmenten voor in het Canvasprogramma "Alleen Elvis blijft bestaan" met Thomas Vanderveken.

Uit het VRT-archief:

Ivo Van Hove over "De andere stem" ("De afspraak" - 11/4/16)

Ivo Van Hove over David Bowie ("Terzake" - 11/1/16)

Ivo Van Hove wint Laurence Olivier Award ("Het Journaal" - 13/4/15)

Ivo Van Hove te gast in "Eiland" (9/4/1986)

Meest gelezen