Kranten fileren ING: van "innovatie" tot "keihard ouderwets kapitalisme"

De ontslagronde bij ING is het zwaarste sociaal drama in ons land sinds Ford Genk. De meeste krantencommentaren erkennen de realiteit van de digitalisering, maar verwijten de bank ook een gebrek aan empathie en aandacht voor de gewone werknemer en spaarder.

De Tijd: "ING is een voorloper"

"De technologische innovaties die het mogelijk maken arbeid uit te sparen, hebben nu ook de dienstensector bereikt", schrijft Stefaan Michielsen. En ING past zich daar nu resoluut aan aan, klinkt het. "ING is een voorloper", vindt Michielsen. "Het is een gedurfde stap die ING nu zet in België met de halvering van zijn kantorennet."

Dat ING een voorloper zou zijn, betekent volgens De Tijd-journalist dat ook andere banken het voorbeeld van ING zullen volgen. "Het gevaar dat er de komende jaren nog veel banen voor de bijl gaan in de Belgische bankensector, is reëel."

Geheel in de geest van de tijd vraagt Stefaan Michielsen zich af of de impact van de herstructurering bij ING België niet minder zwaar zou zijn geweest mocht de bank nog in Belgische handen zijn geweest. "De Belgen moeten ondergaan. Dit is wat gebeurt als je de beslissingsmacht over je grote ondernemingen uit handen geeft. Dan heb je niks meer in de pap te brokken."

De Morgen: "Geen innovatie, maar keihard ouderwets kapitalisme"

Bart Eeckhout haalt in zijn commentaarstuk in De Morgen uit naar het kapitalistische systeem. "Creatieve destructie heet de operatie die ING op het getouw zegt te zetten. Snoeien om te bloeien. Maar als de helft van de boom eraan gaat, ben je niet aan het snoeien. Dan ben je genadeloos aan het hakken."

Eeckhout begrijpt dat de digitale revolutie ook financiële instellingen noopt tot vernieuwing. "We zullen erop moeten vertrouwen dat de innovatie voldoende groei creëert om ook nieuw jobs in de plaats te brengen, en dat die jobs voldoende waardevol en bevredigend zullen zijn."

Maar aan de ontslagronde bij ING zit een "zeer wrange kant", vindt de opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen. "De keuze tussen de aandeelhouder wat geduld vragen in deze fase van experiment en investering en 7.000 gezinnen in onzekerheid storten, is blijkbaar ook bij ING bijzonder snel gemaakt. Dat is geen innovatie. Dat is keihard ouderwets kapitalisme."

De Standaard: "In toekomst met te veel verliezers, verliezen ook de winnaars"

"Het bankiersvak verandert. Digitalisering biedt nieuwe kansen. Een fijnmazig, dus duur, kantorennetwerk wordt overbodig", stelt ook Bart Sturtewagen in De Standaard vast.

De massale ontslagronde bij ING wordt "de grote test", aldus Sturtewagen. "Klopt het nog steeds dat er voor elke verloren verouderde job een of meer nieuwe banen met meer toekomst ontstaan?" "Maar wat dan met de velen die daarvoor het talent ontberen?"

Ook in De Standaard wordt gewezen op het verschil tussen de gewone man en de aandeelhouders, en hoe dat uiteindelijk het systeem kan ondermijnen. "In het huidige model komt de meerwaarde onherroepelijk terecht in te weinig handen. De aandeelhouders van ING rekenen op minstens 10 procent, de kleine spaarder krijgt 0 procent. We kunnen de toekomst niet tegenhouden. Maar in een toekomst met te veel verliezers, verliezen ook de winnaars."

Het Nieuwsblad: "Hart en verstand"

In Het Nieuwsblad maakt redacteur Pieter Lesaffer een onderscheid tussen hart en verstand. Eerst het hart: "Op een blauwe maandag zomaar eventjes meer dan 3.000 banen schrappen. Wat ING gisteren in alle vroegte presteerde, is hard aangekomen. Keihard.Verontwaardiging is een logische eerste reactie. In één beweging vier op de tien werknemers op straat zetten, getuigt van weinig empathie."

Dan het verstand: "Maar wanneer je naar de grond van de zaak kijkt, kan je niet anders dan vaststellen dat in deze sector de digitalisering keihard toeslaat", gaat Lesaffer verder. "Je kunt van een privébedrijf niet eisen dat het, tegen alle tendensen in, zijn loketbedienden in dienst blijft houden."

"En het is nog niet gedaan. De toekomst is digitaler dan ooit. Dit was helaas niet de laatste blauwe maandag."

Het Laatste Nieuws: "Slapeloze nachten"

Het Laatste Nieuws tenslotte tackelt de CEO van ING Rik Vandenberghe, die gisteren tijdens de persconferentie over de ontslagen zei dat hij slapeloze nachten achter de rug heeft. "Wat heb je daaraan als bankbediende? Slapeloosheid heb je in soorten. Als werknemer sta je vanmorgen op met de keuze tussen wachten op je ontslag of zelf op zoek gaan naar een nieuwe job. Als CEO ontwaak je met het dilemma waaraan je je bonus voor deze ontslagronde zal besteden", schrijft Jan Segers.

Volgens hem is de "verontwaardiging over de inhaligheid van ING volkomen terecht". Maar tegelijk is het massale ontslag geen tragedie, schrijft Segers. En hij legt de bal daarvoor in het kamp van de regering. "Anno 2016 is geen job nog voor het leven. De ontslagen van gisteren zag je van kilometers ver aankomen. Een veerkrachtige overheid moet daarop anticiperen. Wie dit als regering niet de baas kan, is uw stem niet waard."