KU Leuven reikt eredoctoraat uit aan Reinbert de Leeuw

Rector Rik Torfs van de KU Leuven heeft een eredoctoraat uitgereikt aan de Nederlandse musicus Reinbert de Leeuw (78). Dat gebeurde op voorstel van de Faculteit Letteren.
(archieffoto)

De Leeuw is in de eerste plaats pianist, dirigent en componist, maar hij maakte ook naam als opiniemaker, organisator, concertdramaturg, pedagoog en onderzoeker.

In zijn laudatio roemde prof. Pieter Bergé de Leeuw als een onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw. "In een veelheid van gedaanten heeft hij er zijn hele leven naar gestreefd om nieuwe - intussen weliswaar vaak meer dan honderd jaar oude - muziek toegankelijk en geloofwaardig te maken bij een breed publiek. Hij heeft hierbij aanzienlijk bijgedragen tot de uitbreiding van het 20e eeuwse concertrepertoire en tot de consolidatie van de klassiekers van de toekomst", aldus Bergé, die de Leeuw ook prees omwille van zijn overtuigingskracht en zijn virtuoos pianospel.

De Leeuw raakte op het einde van de jaren 60 bekend door zijn leidende rol bij de Notenkrakers, een groep die het Nederlandse muziekleven wakker wilde schudden en actievoerde om meer aandacht te eisen voor experimentele muziek. Hij concentreerde zich op muziek uit de 20e en 21e eeuw en richtte in jaren 70 zijn eigen Schönberg Ensemble op. Hij trad vaak op als dirigent, maar was ook gastdirecteur van festivals zoals het Tanglewood Festival of Contemporary Music (1994-98) en leidde organisaties zoals de NJO Summer Academy (2001-2010). In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht.