Nieuwe prestigereeks "Westworld" scoort voor HBO

Afgelopen weekend werd op kwaliteitszender HBO (bij ons te zien op Telenet Play More) de langverwachte reeks "Westworld" uitgezonden. Kijkers en critici reageren bijzonder enthousiast op de tiendelige reeks over artificiële intelligentie. Wij hadden een gesprek met de sterrencast, aangevoerd door Anthony Hopkins.

Het epische "Westworld" is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton (tevens de schrijver van "Jurassic Park"). Alles speelt zich af in een futuristisch pretpark, opgebouwd als een stadje uit het Wilde Westen, waar bezoekers al hun fantasieën kunnen uitleven. Het park wordt bevolkt door levensecht uitziende robotten, topmodellen van artificiële intelligentie geconcipieerd door de briljante Dr. Robert Ford (rol van Anthony Hopkins). Maar wanneer zijn creaties iets té intelligent worden, komt het voortbestaan van het park, en bij uitbreiding de hele mensheid, in het gevaar.

De serie gaat over de mechanieken van lust en agressie, over wat ons mens maakt, en of we niet té slim worden zodat we ons eigen voortbestaan hypothekeren. Er is jarenlang, en met veel geld, gewerkt aan "Westworld". De productie kende wat valse starten maar trok wel toptalent aan: naast Hopkins doen volwaardige filmsterren als James Marsden, Ed Harris en Evan Rachel Wood mee.

En in de interviews die wij met hen hadden, zijn ze allemaal even enthousiast over de intelligentie van de scenario’s en hun ervaring op de set. Wat het gevaar van artificiële intelligentie betreft: daar doet de intussen 78-jarige Anthony Hopkins in onze interviews heel lacherig over, zijn jongere collega’s wat minder.

Net als de meeste Amerikaanse tv-critici, zijn wij erg onder de indruk van de visuele en narratieve kwaliteiten van "Westworld". Het succes is niet onbelangrijk voor HBO, het huis van "The Sopranos" en "Sex and the city", dat door de vele concurrentie, o.a. van streaming-giganten als Netflix en van illegaal downloaden, uitdagende tijden beleeft. Het bewijst dat het “klassieke” kijken nog niet ten dode is opgeschreven. Als de kwaliteit zo hoog is, dan is een tv-fenomeen geboren.

Bij ons is "Westworld" sinds vorig weekend te zien op Telenet Play More, elke zondagnacht wordt een nieuwe aflevering aangeboden.