Nobelprijs Fysica voor drie Britten: "Openen deur naar onbekende wereld"

De Britten David Thouless, Duncan Haldane and Michael Kosterlitz krijgen de Nobelprijs voor de Fysica voor hun ontdekkingen over vreemde vormen van materie. Dat kan leiden tot nieuwe toepassingen inzake materialen en elektronica.
AFP or licensors

Officieel luidt het dat de drie wetenschappers de prijs krijgen voor hun "theoretische ontdekkingen van topologische fase transities en topologische fasen in materie", alias exotische materiaaltoestanden, waardoor ze volgens het Nobelcomité nieuwe perspectieven hebben geopend voor innoverende materialen. Het trio gebruikt geavanceerde wiskundige methodes voor de studie van ongewone fasen of toestanden van materie, zoals supergeleiders, supervloeistoffen of dunne magnetische films. 

Met hun onderzoek hebben de laureaten "een deur tot een onbekende wereld geopend en is de jacht nu open op nieuwe en exotische fasen van materie", vindt het Nobelcomité. Zo wordt gehoopt op toekomstige toepassingen op het vlak van zowel de materiaalwetenschappen als de elektronica.

De drie winnaars zijn allemaal verbonden aan Amerikaanse universiteiten. Thouless (82), verbonden aan de universiteit van Washington in Seattle, krijgt de helft van de geldprijs die in totaal zo'n 830.000 euro bedraagt. Duncan Haldane (65) van de Princeton University in New Jersey en Michael Kosterlitz (73) van de Brown University in Providence, Rhode Island, delen de andere helft.

Topologie, zei u?

Omdat het Nobelcomité er zich blijkbaar van bewust is dat topologie en het onderzoek van de Britten niet meteen voor iedereen te behappen valt, probeerde een lid van het comité het begrip "topologie" uit te leggen aan de hand van een bagel en een pretzel. Bekijk het fragment hieronder: