Odysseus inspireert verjaardagsexpo in Athene

Het belangrijkste museum van Griekenland, het Nationaal Archeologisch Museum in Athene, viert zijn 150e verjaardag met een tentoonstelling die geïnspireerd is door de mythologische held Odysseus. Ze zal een heel jaar lang geopend zijn.
AFP or licensors

"Menselijke odysseeën", zo heet de tentoonstelling die een jaar lang zal duren. Ze is geïnspireerd door de inventieve, avontuurlijke held uit de Ilias en de Odyssea. Het verhaal dat ze vertelt is dus dat van "de mens die strijdt om zijn omgeving te temmen, nieuwe oorden te ontdekken en zijn leven rijker te maken door liefde en scheppingsdrang".

184 kunststukken zijn tentoongesteld, iconische maar ook minder bekende. Ze zijn geordend volgens drie thema's. Het thema "reis" belicht de relatie van Griekenland met de Egeïsche Zee, "Ithaka's" verwijst naar Odysseus' heimwee naar huis, en meer algemeen naar migraties, en "exodus" gaat over de mens die zichzelf overtreft.

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene heeft een collectie van 11.000 artefacten. Enkele van de beroemdste zijn het dodenmasker van Agamemnon en de kouros van Kaap Soenion.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors