Samenwerkingsakkoord met Bulgarije tegen sociale dumping

Staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philppe De Backer (Open VLD) heeft een akkoord afgesloten met de Bulgaarse minister van Werk Zornitsa Roussinova om samen te werken in de strijd tegen sociale dumping, uitbuiting en fraude.

Bulgarije staat in de top tien van landen die werknemers naar ons land sturen. Vorig jaar waren er 4.809 Bulgaarse werknemers en 156 zelfstandigen die in ons land aan het  werk waren. Deze Bulgaarse gedetacheerden moeten werken en betaald worden naar Belgische normen, maar de sociale bijdragen moeten betaald worden in Bulgarije.

Als de detacheringsregels niet correct worden toegepast, ontstaat oneerlijke concurrentie voor Belgische bedrijven. Soms worden de loonvoorwaarden van gedetacheerde werknemers niet gerespecteerd of worden sociale bijdragen niet of niet correct betaald.

De Belgische en Bulgaarse inspectiediensten zullen in de toekomst beter kunnen controleren of Bulgaarse werknemers wel correct hun bijdragen betalen. "Door samen te werken met Bulgarije pakken we de grensoverschrijdende sociale fraude bij de wortel aan", zegt De Backer. "Dit akkoord toont aan dat samenwerking over de grenzen heen vruchten afwerpt".