Strafonderzoek na ontspoorde studentendoop in Nederland

In Nederland start het gerecht een strafrechtelijk onderzoek naar een uit de hand gelopen ontgroening bij studentenvereniging Vindicat, in Groningen. Daarbij liep een eerstejaarsstudent een hersenletsel op nadat verschillende oudere studenten op zijn hoofd waren komen staan. De discussie rond de studentendopen laait nu weer op, ook bij ons.

Het slachtoffer heeft geen aangifte gedaan, maar het Openbaar Ministerie vindt de zaak ernstig genoeg om toch een onderzoek op te starten. Of het slachtoffer van de uit de hand gelopen studentendoop blijvende schade heeft opgelopen, is nog onduidelijk.

Eerder dit jaar kwam studentenvereniging Vindicat ook al in opspraak omdat er een zwijgclausule stond opgenomen in overeenkomsten met nieuwe leden. Op uit de biecht klappen over ontgroeningsrituelen stond een boete van 25.000 euro. Vindicat heeft aangekondigd die clausule te zullen schrappen.

De studentenvereniging is zelf ook gestart met een intern onderzoek naar de gebeurtenissen van vorige week.

In augustus waren trouwens al foto's gelekt van ontgroeningsrituelen bij Vindicat. Daarop was onder meer te zien hoe een student met haar hoofd op een tafel werd geduwd of hoe een andere student met een stok in zijn mond op de grond ligt, terwijl er een oudere student op hem ligt. Er was ook al sprake van een lijst met de namen en adressen van 22 studentes, aangevuld met een classificatie over hun bedprestaties.

Het incident van vorige week heeft de discussie over studentendopen in Nederland weer aangezwengeld. Zo heeft de rector van de universiteit van Wageningen studentenverenigingen opgeroepen te stoppen met ontgroeningen.

"Zeg nee tegen de doop!"

"Dat studenten anno 2016 nog altijd zo’n inwijdingsritueel moeten ondergaan, is eigenlijk te gek voor woorden", schrijft Joël De Ceulaer in een open brief in De Morgen. "Het is belachelijk, vernederend, bepaald onhygiënisch – en nog gevaarlijk op de koop toe."

"Ook bij ons worden de grenzen van gezondheid en fatsoen vaak genoeg afgetast, als jongeren toiletwater moeten drinken, bijvoorbeeld, of letterlijk als pispaal moeten fungeren, of urenlang met een stierenpenis in de mond moeten rondlopen – de lijst met voorbeelden is schier eindeloos."

Dat steden hier een doopcharter met een aantal afspraken hebben, is voor De Ceulaer niet genoeg. "Dat lijkt vooruitgang – met de klemtoon op: lijkt." Hij richt zich rechtstreeks tot eerstejaarsstudenten: "Wat zou u tijdens zo’n doop precies leren? Welke waarden zouden u worden bijgebracht? Blinde gehoorzaamheid. Ontmenselijking. Groepsdenken. Bruut gezag. Ongepaste minderwaardigheid. Alles, kortom, wat haaks staat op de beginselen van een moderne, verlichte rechtsstaat anno 2016."

Zijn advies is duidelijk: "Verzamel al uw zelfrespect en zeg nee tegen de doop. Stuur die lui van het praesidium wandelen, wijs de schachtentemmers de deur. Als u daarin slaagt, zal de samenleving daar later wel bij varen. U bent immers de elite van morgen. En als u nu nee durft te zeggen tegen misplaatste autoriteit, dan zult u dat later ook kunnen."