Twee dagen na referendum kondigt Orban grondwetswijziging aan

Ongeldig referendum of niet, de Hongaarse regering drijft toch het plan door om vluchtelingen te weigeren die binnenkomen via Italië en Griekenland. Tegen half november wil ze de grondwet aanpassen zodat ze legaal kan stoppen met het verplicht opnemen van vluchtelingen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Afgelopen zondag spraken de Hongaren zich in een referendum uit tegen het migratiebeleid van de EU. De opkomst was te laag om de volksraadpleging rechtsgeldig te maken, maar nu wil premier Viktor Orban via het parlement toch nog zijn plan doordrijven.

"Het resultaat van de volksraadpleging moet tot uiting komen in wetteksten", zei hij vandaag, toen hij een grondwetswijziging aankondigde. Op 8 november zal het Hongaarse parlement kunnen stemmen over een aanpassing van de grondwet. In een amendement zal gestipuleerd worden dat het "collectieve hervestigen" van migranten verboden is zonder toestemming van het Hongaarse parlement. Verblijfsvergunningen zouden enkel "op basis van individuele aanvragen" kunnen worden verworven.

Voor grondwetswijzigingen is in Hongarije een tweederdemeerderheid noodzakelijk, waarover Orbans regeringspartij Fidesz niet beschikt. Ze rekent echter op de steun van de extreemrechtse Jobbik-partij. Geeft het parlement zijn goedkeuring, dan zou Hongarije rond half november legaal kunnen stoppen met het verplicht opnemen van vluchtelingen.

300 vluchtelingen zijn te voet onderweg naar Hongarije

Juist vandaag zijn zo'n 300 vluchtelingen te voet vertrokken op weg naar de Hongaarse grens. Het zijn vooral Afghaanse jonge mannen die al een tijd vastzaten in Servië. Vanmorgen protesteerden ze in het centrum van de hoofdstad Belgrado nog tegen het anti-migrantenbeleid van Hongarije.

In totaal zitten zo'n 5.500 migranten vast in Servië. Zij zijn via de Balkanroute naar Europa gekomen, maar sinds verschillende landen eerder dit jaar hun grenzen hebben gesloten, kunnen ze niet meer verder.

AFP or licensors
AFP or licensors