Van Overtveldt wil kmo's extra lage belasting gunnen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de kmo's een extra lage vennootschapsbelasting van 18 procent gunnen. Dat schrijft De Morgen. Grotere bedrijven zouden volgens het nieuwe voorstel een hoger tarief moeten betalen dan de kmo's, maar ze behouden dan wel gedeeltelijk hun fiscale aftrekposten.

Iedereen binnen de regering beseft dat de huidige 34 procent vennootschapsbelasting te hoog is voor de bedrijven. Minister Van Overtveldt wil daarom een lager tarief. Aanvankelijk werd het cijfer van 20 procent genoemd.

Nu ligt een voorstel op tafel waarbij kmo's een extra laag tarief wordt gegund: de minister van Financiën denkt aan 18 procent. Want het zijn vooral die kleine en middelgrote ondernemingen die moeite hebben met het huidige hoge tarief omdat zij minder in staat zijn om te genieten van allerlei aftrekken, zoals de notionele-intrestaftrek.

Voor grote bedrijven denkt Van Overtveldt eraan om de aftrekposten van nu gedeeltelijk te behouden, want dat is nodig om die bedrijven hier te houden. "Een light-versie van de aftrekken", klinkt het bij het kabinet Van Overtveldt. Die bedrijven zouden dan wel een hoger tarief moeten betalen dan de kmo's:  22 procent.  "Het is namelijk niet de bedoeling om een gat te slaan in de financiering van de hervorming." Vraag is dan wel welk percentage de grote bedrijven in de praktijk zullen betalen, want nu al betalen de grote multinationals amper belastingen omdat ze optimaal gebruikmaken van de aftrekposten.

"Begrotingsgesprekken verlopen moeizaam"

De federale regering is dezer dagen overigens nog steeds op zoek naar 4,2 miljard euro om het gat in de begroting te dichten.

"Maar de gesprekken verlopen erg moeizaam", weet Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Er zijn nog altijd belangrijke dingen die niet vastliggen, zoals het gebruik van de buffer en het traject om het gat dicht te rijden.