Zevenjarige gaat viraal met tweets uit belegerde stad Aleppo

Een 7-jarig meisje heeft op haar eentje al meer gedaan voor de inwoners van Aleppo dan vele internationale organisaties samen. Dat beweren tenminste de fans van Bana Alabed. Het meisje woont in het oosten van Aleppo en stuurt met de hulp van haar moeder foto's en berichtjes de wereld in over het leven van alledag in de belegerde stad.

"Goeiemiddag vanuit Aleppo. Ik ben aan het lezen om de oorlog te vergeten", staat in het Engels bij een foto die Bana vorige week postte.

De onschuldige berichtjes, geschreven met de hulp van haar moeder die leerkracht is, staan in schril contrast met de penibele toestand waarin de inwoners van Aleppo zich bevinden. Terwijl regeringstroepen en rebellen dagelijks op de grond een harde strijd voeren, wordt de stad ook door Russische en Syrische bombardementen getroffen.

"De bommen zijn bij de buren ingevallen, zoals je kunt zien", klinkt het in een andere tweet. "De bommen hier kunnen elk moment mijn ziel meenemen."

Volgens de moeder van het meisje die een videogesprek had met een reporter van de BBC, komt het initiatief voor de tweets echt van haar dochter. "Ze wil dat de wereld onze stem hoort. Ze vraagt me: "mama, waarom helpt niemand ons?"

"Ze heeft al veel gezien", aldus moeder Fatemah, "ze zag hoe haar vriendinnetje gedood werd en hoe de bommen invielen op ons huis." De vrouw, die zelf ook af en toe, een tweet post, ontkent dat het om een nepaccount gaat, of dat ze haar dochter gebruikt voor propaganda tegen het regime van president Assad. Ook de kritiek dat het Engels van Bana wel heel goed is voor een Syrisch meisje van zeven, veegt ze resoluut van tafel.

"We zijn geen terroristen. Wij zijn geen lid van IS. Wij zijn hier allemaal onschuldig."

De twitteraccount @alabedbana heeft intussen meer dan 27.000 volgers.