Zuidwesten Haïti geïsoleerd na doortocht orkaan Matthew

De orkaan Matthew is over de zuidwestelijke landtong van het Caraïbische eiland Haïti geraasd. Het gaat om de krachtigste orkaan in de regio in bijna tien jaar. Met rukwinden tot 230 kilometer per uur valt Matthew in categorie vier van de vijf op de schaal van Saffir-Simpson. Er is veel schade en een brug is ingestort waarover een belangrijke verbindingsweg loopt.

De orkaan ging aan land in het zuidwesten van Haïti, een verarmd landelijk gebied, waar de houten huisjes of de betonnen gebouwen moeilijk aan de stormwinden kunnen weerstaan.

"Het is nog te vroeg om te zeggen hoe erg de situatie is", zegt de directeur van de Civiele Bescherming, "maar we weten dat er in het zuiden een hele hoop huizen zijn verwoest of beschadigd". Het Amerikaanse persagentschap meldt dat er daken van huizen zijn afgerukt en dat er bomen zijn ontworteld. Door de zware regenval doe met de orkaan gepaard gaat, zijn riviertjes verworden tot kolkende waterstromen die alles meesleuren dat ze op hun weg tegenkomen.

Ter hoogte van de stad Petit Goave is een brug ingestort waarover de rijksweg 2 loopt, de enige verbindingsweg tussen het zuidwesten en de rest van het land. Ook de telefoonlijnen tussen het zuidwesten en de rest zijn urenlang verbroken geweest.

De overheid had geprobeerd om de mensen in de meest getroffen  gebieden te evacueren, maar velen stonden daar weigerachtig tegenover uit vrees haven en goed kwijt te raken. "Er zijn nu veel mensen die om hulp vragen, maar daar is het te laat voor omdat we hen niet kunnen evacueren", zegt de verantwoordelijke voor een hulporganisatie.

De orkaan heeft al zeker aan drie mensen het leven gekost. In de Dominicaanse Republiek, het oostelijke buurland van Haïti, zijn al vier doden geteld. Matthew verplaatst zich nu aan 15 kilometer per uur naar Cuba. In het oosten van het eiland zijn al 316.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd. "20.000 mensen zijn naar schuilplaatsen gebracht en 296.000 mensen werden bij particulieren ondergebracht", zegt Luis Angel Macareno van de Civiele Bescherming op de televisie.

Na Haïti trekt Matthew over het oosten van Cuba, in de richting van de Bahama's en de oostkust van de Verenigde Staten. De gouverneur van South Carolina heeft de evacuatie bevolen van de hele kustlijn en in Georgia is de noodtoestand uitgeroepen in de kustregio.

De Amerikaanse president Barack Obama was van plan om morgen naar Florida te reizen, maar heeft zijn reis uitgesteld. Hij zal vanuit Washington de toestand in het zuidoosten van de VS opvolgen en desnoods de noodmaatregelen coördineren.