6% gecontroleerde bestuurders reed te snel tijdens flitsmarathon

Bij de flitsmarathon van afgelopen maandag is bijna 6 procent van de gecontroleerde bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Dat is ongeveer even veel als bij de vorige controleactie. Er werden bijna 24.000 processen-verbaal opgesteld. Van 76 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.
archieffoto

"Als ik kijk naar het percentage overtreders, 5,76%, dan is dat iets minder dan vorige keer, dus in dat opzicht ben ik tevreden", zegt Koen Ricour van de Wegpolitie. "Maar we zien nog altijd dat te veel chauffeurs geflitst worden, terwijl we toch een grote aankondiging hadden gedaan. Er is nog een beetje werk aan het sensibiliserende effect van de bestuurder zelf."

De aangekondigde flitsmarathon begon maandagochtend om 6 uur en duurde 24 uur. De politie zette 578 agenten en 906 mobiele radars in. Daarnaast werd een beroep gedaan op de bestaande vaste flitspalen en trajectcontroles. "Ik denk dat het zeker nut heeft, die twee keer per jaar een aangekondigde flitsmarathon", benadrukt Ricour. "Maar laten we niet vergeten dat we morgen en vandaag ook onaangekondigde controles doen. Die routinecontroles het hele jaar door zijn ook niet te verwaarlozen."

In totaal werden maandag meer dan 415.000 wagens gecontroleerd. Het doel van de actie was de veiligheid op de Belgische wegen te verbeteren en het aantal slachtoffers van ongevallen te verminderen door bestuurders aan te sporen hun snelheid te matigen.