"Europa heeft een derde bankkantoren te veel"

Het Internationaal Muntfonds (IMF) waarschuwt in zijn halfjaarlijks verslag over de rentabiliteit van de Europese banken. Dat zou verholpen kunnen worden door het wegsaneren van niet minder dan een derde van de bankkantoren in Europa, aldus de instelling.

De Europese banken klagen al langer over hun situatie in een landschap van erg lage rentevoeten en de grotere kapitaalbuffers die ze moeten aanleggen om een herhaling van de bankencrisis van 2007 en 2008 te voorkomen. In ons land zijn de banken vooral geërgerd door de wettelijk gegarandeerde minimumrente van 0,11% en de hoge arbeidskosten die volgens hen niet houdbaar zijn.

Het Internationaal Muntfonds (IMF) luidt nu op zijn beurt de noodklok voor de Europese banken. Zelfs als de rentes zouden stijgen en de banken meer inkomsten zouden genereren, zou ongeveer een derde van de banken in Europa niet uit de gevarenzone geraken, aldus De Tijd die het verslag van het IMF heeft kunnen inkijken. 

Het IMF wijst erop dat Europa niet moet rekenen op een aantrekkende economie om dat probleem op te lossen; er zijn meer ingrijpende en structurele maatregelen nodig om de meeste banken gezond te maken. 

Het goede nieuws is volgens het IMF dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de rentabiliteit van de banken op te krikken. Dat zou kunnen door een grotere efficiëntie en dat komt dan vooral neer op een verdere digitalisering van het bankwezen en meer opvallend nog: het sluiten van overtollige bankkantoren. Volgens het IMF zijn er zowat een derde van die kantoren te veel in Europa. Een sanering daarvan zou tot een besparing van 18 miljard dollar kunnen leiden. 

Tegelijk moeten de banken echter ook het aantal dubieuze leningen afbouwen. Als beide maatregelen doorgevoerd worden, zou bijna 80 procent van de Europese banken gezond worden, nog volgens het IMF.

De opmerkingen van de instelling komen net op het ogenblik dat de Nederlandse bank ING in ons land bijna de helft van haar kantorennet wil sluiten en 3.500 banen wil schrappen. Eerder hadden ook andere banken waaronder BNP Paribas Fortis herstructureringen en banenverlies aangekondigd, maar die waren minder ingrijpend dan deze bij ING. Analisten menen dat spoedig ook andere banken in ons land het voorbeeld van ING zullen volgen.

Jonas Hamers / ImageGlobe