Aanvaller agenten Schaarbeek is een oud-militair

De 43-jarige man die vanmiddag twee agenten met een mes heeft aangevallen in Schaarbeek, is een oud-militair van het Belgische leger. Dat bevestigt het parket, dat aanwijzingen heeft dat het om een terroristische aanslag gaat. De agenten raakten bij de aanval gewond.

Eén agent werd gestoken in de nek, de andere in de buik. De agenten zijn niet levensgevaarlijk gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De dader is door een andere interventieploeg in het been geschoten en werd opgepakt. Bij die interventie kreeg een derde agent ook een klap in het gezicht, waardoor hij een neusbreuk opliep.

De dader heet Hicham D., een 43-jarige man van Belgische nationaliteit. Tot 2009 diende hij in het Belgische leger.  Wat zijn motieven waren om de agenten aan te vallen, is niet bekend. De dader is wel bekend bij de diensten wegens contacten met Syriëstrijders. Of hij ook zelf in Syrië is geweest, is nog niet geweten.

Een ooggetuige zag de dader vanuit een kantoor op de vijfde verdieping aan de Britsierslaan. "Er kwam een man al strompelend aangelopen. Nadien bleek hij in zijn been geschoten te zijn door de politie. Hij werd dan afgevoerd met de ziekenwagen nadat ze zijn been gespalkt hadden. Het was een redelijk stevig gebouwde man met een trui met kap."

Het dossier van de steekpartij is intussen overgeheveld van het Brussels naar het federaal parket en dat parket is bevoegd voor terrorisme.

In de loop van de namiddag deden speurders een huiszoeking in de woning van de verdachte in Schaarbeek. Ze vonden er geen wapens of explosieven, maar over de verdere resultaten wil het parket geen commentaar kwijt.

Meest gelezen